Naar inhoud springen

Amerikaanse presidentsverkiezingen: Democraten zinspelen op alternatief voor Biden

Uit Wikinieuws
Biden in 2021.

28 juni 2024 

Onder de Democraten in de VS gaan openlijk stemmen op om naar een jongere vervanger voor Joe Biden te zoeken in aanloop naar de presidentsverkiezingen aanstaande november. Dit ondanks het feit dat Biden de voorverkiezingen (en) reeds heeft gewonnen.

Aanleiding is de zeer slechte beurt die Biden maakte tijdens het eerste presidentiële debat (en) van afgelopen donderdag met zijn enige tegenstrever, de Republikein Donald Trump die tevens de vorige Amerikaanse president was. Van Democratische zijde waren veelal "een ramp", "verschrikkelijk", "enorm pijnlijk". Van Republikeinse zijde is het verloop van het debat meteen volop aangegrepen om met leuzen als Biden is toast ("Het is voorbij voor Biden") te komen.

Vooraf waren er al veel twijfels over hoe Biden het er bij het debat (dat op zijn eigen verzoek vervroegd is gehouden) af zou brengen, maar er was nog enige hoop dat het zou meevallen. Biden had echter tijdens het debat vrijwel nooit een goed weerwoord op Trump. Ook was hij vaak slecht te verstaan en kon hij niet op sommige woorden komen. Het idee dat de 81-jarige Biden onbekwaam is om nog eens vier jaar ambtstermijn als president van de VS te vervullen wordt inmiddels zeer breed gedragen, ook onder zijn eigen traditionele aanhang.

Volgens de huidige planning moet Biden komende maand officieel als de Democratische presidentskandidaat naar voren worden geschoven. Het is in de Amerikaanse geschiedenis nog nooit voorgekomen dat een reeds genomineerde presidentskandidaat alsnog niet meedoet aan de eigenlijke verkiezingen.

Bronnen[bewerken]