Afghanistan: zeker 315 doden door overstromingen

Uit Wikinieuws

12 mei 2024 

In het noorden van Afghanistan, is het dodental als gevolg van de plotselinge zware overstromingen waardoor dit gebied afgelopen vrijdag na hevige regenval werd getroffen opgelopen tot zeker 315. Het Afghaanse ministerie van Vluchtelingen (onderdeel van de Taliban) maakte het dodental deze zondag officieel bekend, nadat hulporganisaties van de VN gisteren al melding maakten van meer dan 300 doden. Ook zijn er meer dan 1600 gewonden en duizenden woningen zijn beschadigd. Veel wegen zijn volgestroomd met modder. De provincies Baghlan, Badachsjan en Ghowr zijn het hevigst getroffen.

De hulpverlening komt zeer moeizaam op gang. Zowel de gezondheidzorg als de infrastructuur in het land verkeren al lange tijd in zeer slechte staat. Hier komt ook nog bij dat veel hulporganisaties Afghanistan hebben verlaten nadat de Taliban hier in 2021 weer aan de macht kwamen. Din Mohammad Hanif (en), de Afghaanse minister van Economie, heeft internationaal om hulp gevraagd, onder meer bij de VN.

Afghanistan behoort wereldwijd tot de landen die nu reeds het zwaarst getroffen worden door de gevolgen van de klimaatverandering, in dit geval het extreme weer.

Bronnen[bewerken]