Aardgaswinning in Groningerveld stopt definitief

Uit Wikinieuws

20 april 2024 

Na 65 jaar komt er nu eindelijk definitief een eind aan de aardgaswinning in het Groningerveld. Dinsdag stemde een meerderheid van de fracties in de Eerste Kamer (nadat er eerdere nog enige verwarring was) alsnog in met een wet waarmee dit formeel is geregeld. Demissionair minister van Mijnbouw Hans Vijlbrief heeft deze vrijdag in het dorp Kolham de wet symbolisch getekend. Bij deze ceremonie waren behalve bestuurders ook gewone inwoners aanwezig, evenals vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Vijlbrief sprak van een "feestelijke dag". Hij erkende tevens dat de belangen van de inwoners te lang structureel zijn genegeerd, waardoor er onder meer veel schade aan woningen is opgetreden. Ook zal het gebied waar het aardgas werd gewonnen voorlopig nog enige last houden van aardbevingen.

In veel woningen in de Groningse provincie gingen vandaag de vlaggen uit.

Vanaf het komende "gasjaar" (2024-2025) is het verboden om uit het Groningerveld nog langer gas te winnen. De Gaswet en de Mijnbouwwet zullen hiervoor worden aangepast.

Tegenstanders van het beëindigen van de gaswinning voeren als voornaamste argument aan dat er binnen Nederland geen goede alternatieve gasbronnen zijn. Ook spreken ze van kapitaalvernietiging.

Bronnen[bewerken]