Naar inhoud springen

ANC verliest voor het eerst meerderheid na verkiezingen

Uit Wikinieuws

31 mei 2024 

Het ANC, de regerende partij in Zuid-Afrika, lijkt een dag na de verkiezingen zijn meerderheid te gaan verliezen. Inmiddels is ca. driekwart van de stemmen geteld, waarbij 42% van de stemmen naar ANC is gegaan, een fors verlies vergeleken met de vorige verkiezingen uit 2019 (toen 57%). Erna komt Democratische Alliantie met tot nu toe 22% van de stemmen. uMkhonto we Sizwe, de pas opgerichte partij van oud-president Jacob Zuma, volgt als derde (13%) en ten slotte Economische Vrijheidsstrijders (9%).

Zuma zal in ieder geval zelf geen zitting in het parlement kunnen nemen, omdat hij in 2021 werd veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf wegens minachting van de rechterlijke macht. Het Zuid-Afrikaanse constitutionele hof bepaalde onlangs dat Zuma daarom niet op de lijst mocht.

Als ANC de absolute meerderheid in het parlement kwijtraakt, is dit voor het eerst sinds de partij 30 jaar geleden aan de macht kwam (destijds onder Nelson Mandela)). Het zou concreet betekenen dat de partij een coalitie met andere regeringspartijen gaan vormen. Met name Zuid-Afrikaanse jongeren zijn ontevreden over het beleid van ANC.

Bronnen[bewerken]