Naar inhoud springen

2024-05 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 132

Uit Wikinieuws

WikiconNL 2024[bewerken]

Zaterdag 18 mei reisden 101 mensen af naar Beeld & Geluid te Hilversum voor WikiconNL 2024. De conferentie trapte af met een keynote van dr. Mirko Schäfer, universitair hoofddocent bij het focusgebied Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht. Schäfer sprak over de geschiedenis van encyclopedieën als onafhankelijke kennisbronnen en de ondermijning waar zij vroeger en nu mee te maken hebben. De keynote werd zeer positief ontvangen en smaakte naar meer.

Een van de eerste sessies was voor Marco Streefkerk, die liet zien wat de voordelen van het gebruik van Wikipedia zijn voor een museum, en hoe je het platform kunt inzetten. Een drukbezochte sessie in de middag was ‘Wikipedia & AI: vriend of vijand?’ waarin Marian Grubben, Hay Kranen en Sirous Kavehercy elk een uniek aspect van AI in relatie tot Wikipedia belichtten.

In ‘Oorlog voor de rechter’, vertelde Edwin Klijn (met behulp van zijn aanwezige collega’s) over de digitalisering van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging. De presentatie liet zien hoe snel technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen binnen de erfgoedwereld en de effecten daarvan op het ontsluiten van documenten.

Ook de flitspresentaties trokken de nodige belangstelling. Marco Swart vertelde over 20 jaar Wikiwoordenboek, Ian Velthuis over zijn zoektocht naar het werk van een onbekende barok-schilderes, en Geert van Pamel introduceerde een nieuwe event-tool en stelde voor om Wikimedia-categorieën te migreren naar Wikidata. In het internationale programmagedeelte was er een enthousiaste presentatie van Duo Brandits en een drukbezochte lezing van Dariusz Jemielniak, die beiden goed werden ontvangen door het publiek.

Als afsluiter is de Verbindingsprijs 2024 uitgereikt aan meemoo, Vlaams instituut voor het archief. We kijken terug op een mooie conferentie. Gemist? Bekijk de foto-impressie en presentaties op Commons.

Verbindingsprijs 2024[bewerken]

De Verbindingsprijs is een nieuw initiatief van Wikimedia Nederland. De prijs eert bijzondere bijdragen aan de bevordering van vrije kennis. Bijdragen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen jaarlijks meedingen naar de prijs.

Zaterdag 18 mei werd tijdens WikiconNL, de jaarlijkse Wikimedia conferentie, in Beeld & Geluid te Hilversum de Verbindingsprijs voor het eerst uitgereikt. Winnaar is meemoo, Vlaams instituut voor het archief. Meemoo ondersteunt organisaties uit cultuur, media en overheid in alles wat met hun digitale archief te maken heeft. Rony Vissers en Ellen van Keer, beiden werkzaam bij meemoo, namen een sculptuur van Corry Ammerlaan en een oorkonde in ontvangst uit handen van Corry Ammerlaan. Lees er meer over in het persbericht.

Cola Debrot-prijs challenge: iedere winnaar een artikel[bewerken]

Jaarlijks wordt op 4 mei op Curaçao de Premio Cola Debrot of Cola Debrot-prijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan architectuur, beeldende kunst, dans, folklore, literatuur, muziek, theater en wetenschap. De prijs is vernoemd naar Cola Debrot, grondlegger van de Antilliaans-Nederlandse literatuur, en 4 mei is zijn geboortedag.

Tijdens de Cola Debrot-challenge gingen negen Wikipedianen, betrokken bij het Wikiproject Cariben, aan de slag. In slechts tien dagen tijd werden er 39 artikelen geschreven. Alle winnaars van de Cola Debrotprijs hebben inmiddels een artikel op de Nederlandstalige Wikipedia, inclusief de winnaar van dit jaar, de Curaçaose architect en restauratie-autoriteit Michael Newton.

Met deze challenge dragen de deelnemers bij aan het vergroten van de kennis over het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden op Wikipedia. Wil jij hier ook aan bijdragen? Sluit je aan bij het project Wiki goes Caribbean door je gebruikersnaam achter te laten op de projectpagina of kom naar een bijeenkomst om kennis te maken.

Wiki Loves Monuments[bewerken]

Wiki Loves Monuments (WLM) is ’s werelds grootste fotowedstrijd die jaarlijks in september en oktober wordt gehouden om cultureel erfgoed van deelnemende landen (beter) zichtbaar te maken voor het publiek. De Surinaamse editie ging in september van start en heeft maar liefst 342 foto’s opgeleverd van monumentale gebouwen van Suriname. Sint Eustatius deed vorig jaar voor het eerst mee aan Wiki Loves Monuments met 97 foto’s als resultaat.

Vanessa en Shandra Rouse, eigenaren van marketing & communicatiebureau Duo Brandits, besloten in het kader van WLM een Walk-Through Photo Gallery te organiseren op Sint Eustatius. Op onze website delen ze hun inspirerende verhaal van passie, doorzettingsvermogen en eenheid.

20 jaar WikiWoordenboek[bewerken]

In alle stilte is WikiWoordenboek op 1 mei 20 jaar oud geworden. Dit jubileum is niet apart gevierd, maar het was toch behoorlijk feestelijk. Ongeveer op hetzelfde moment passeerde het woordenboek de grens van 900.000 pagina's. Bovendien werden er voor het eerst in zijn geschiedenis 12 maanden achter elkaar telkens meer dan 2,5 miljoen pagina's geraadpleegd en de eerste 4 maanden van 2024 zelfs elke keer meer dan 3 miljoen.

Als je wilt zien hoe de inhoud van WikiWoordenboek zich in die 20 jaar heeft ontwikkeld, is het aardig om pagina over het woord "goesting" uit 2004 te vergelijken met diezelfde pagina nu.

Wikipedia infosessie voor EU stagiairs[bewerken]

In Brussel werken elk half jaar 900 stagiairs uit alle EU-landen voor de Europese instellingen. Een ideale doelgroep om nieuwe Wikipedianen te werven, vooral omdat EU-gerelateerde artikelen op Wikipedia vaak niet erg up-to-date zijn. Daarom organiseerde Marian Grubben, vrijwilliger voor Wikimedia NL en Wikimedia EU, op 13 mei een infosessie in Brussel met uitleg over de geschiedenis van Wikipedia door Rémy Gerbet (Wikimedia FR), de impact van EU-beleid op Wikipedia door Dimi Dimitrov (Wikimedia EU) en over het zelf schrijven of bewerken van een artikel door Jan Ainali (ervaren Wikipediaan). Het plan is om de sessie op te volgen met een Wiki-schrijfgroepje en om dit elk half jaar te herhalen voor de nieuwe lichting stagiairs.

20 jaar Wikimedia Commons: wat staat er op jouw verlanglijst?[bewerken]

Hiep hiep hoera voor Wikimedia Commons! Op 7 september a.s. viert de beeldbank van Wikipedia haar 20e verjaardag. Deze mijlpaal verdient cadeaus. Willen jullie ons helpen met de verlanglijst? Welke foto, video, audio of ander bestand geschikt voor Wikimedia Commons wil jij graag hebben (b.v. om dat ene Wikipedia-artikel mee te illustreren) maar zit nog achter de muren van een (culturele) organisatie? Welke collectie zou een mooie toevoeging zijn aan vrij beschikbare media?

Laat het ons weten door een omschrijving van het bestand en de collectie waarin het zich bevindt achter te laten op deze projectpagina, en Wikimedia Nederland neemt contact op met de organisatie met het verzoek het betreffende bestand te doneren!

Deel jouw kennis als uploadcoach![bewerken]

Omdat we de jarige job zoveel mogelijk mooie cadeaus willen geven, zijn we nog op zoek naar mensen die organisaties willen ondersteunen bij het toevoegen van hun mediabestand(en) aan Wikimedia Commons. Dus heb jij enige ervaring met het uploaden van afbeeldingen (al dan niet in bulk) en lijkt het je leuk om een museum, archief, bibliotheek of andere organisatie te helpen als uploadcoach? Mail Michelle (vanlanschot@wikimedia.nl) of Germien (cox@wikimedia.nl).

Steun Wikimedia Nederland[bewerken]

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt, kun je ons helpen door een donatie te doen.

Zien we jou binnenkort?[bewerken]

Bron[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike