Naar inhoud springen

2023-05 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 122

Uit Wikinieuws

Open Kerken Nederland Fotochallenge 2023[bewerken]

Maandag 29 mei is de Open Kerkendag 2023. Dé kans om ook binnen in kerken foto’s te maken! Het thema van de Open Kerken Nederland Fotochallenge dit jaar is dan ook kerkinterieurs. Want in de Nederlandse kerken is ontzettend veel kunst en erfgoed te zien. Doe mee met de fotochallenge door tot 30 juni zelfgemaakte foto's van Nederlandse kerken te uploaden naar Wikimedia Commons. Overigens zijn foto’s van kerken die niet meedoen aan de Open Kerkendag ook welkom. Lees meer over de Open Kerken Nederland Fotochallange 2023.

Schrijfbijeenkomsten Verzetsvrouwen[bewerken]

In de aanloop naar de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei vond er een reeks schrijfbijeenkomsten plaats met als thema verzetsvrouwen. Zowel nieuwe als ervaren Wikipedianen schreven aan de biografieën van vrouwen die belangrijke rollen speelden tijdens WOII. Vrouwen wiens levensverhaal na de oorlog helaas onderbelicht bleef.

Het waren drukbezochte bijeenkomsten (zie fotoreportage). Zo namen op WikiVrijdag 28 april zo’n 20 Wikipedianen deel aan de schrijfbijeenkomst in het Nationaal Monument Oranjehotel te Scheveningen. Na een presentatie over de locatie en bijzondere gevangenen, konden deelnemers de tentoonstelling bezoeken, foto’s maken en vrij werken aan biografieën over verzetsvrouwen. Ook voor de WikiVrijdag 5 mei in Atria was veel animo. Maar liefst 38 mensen namen deel aan lezingen over onderzoek naar diverse verzetsvrouwen en leerden meer over het zoeken van bronmateriaal. En ervaren Wikimediaan Ian gaf een presentatie over hoe je Wikipedia kunt bewerken. Alle deelnemers zijn hard aan de slag gegaan in hun kladblok en meerdere artikelen zijn inmiddels gepubliceerd.

Zin om mee te schrijven over verzetsvrouwen op Wikipedia? De vrouwen met een rode link op de inspiratielijst van verzetsvrouwen en inspiratielijst van lesbische verzetsvrouwen hebben nog geen artikel op Wikipedia.

Het archief binnenstebuiten![bewerken]

Dat is het thema van het jaarlijkse AVA_Net Symposium bij Beeld & Geluid op 20 juni. Er wordt dieper ingegaan op hoe ons koloniaal en slavernijverleden doorwerkt in de AV-archieven van nu. Dr. Gerda Jansen Hendriks verzorgt voor het symposium een keynote over de betekenis van het filmarchief voor de historicus en filmmaker. Meld je alvast aan en blijf op de hoogte van het programma: https://www.avanet.nl/evenementen/symposium-2023/

Wist je dat…[bewerken]

… het activiteitenverslag 2022 op de verenigingswiki staat? In dit verslag lees je meer over de (online) bijeenkomsten we het afgelopen jaar hebben (mede)georganiseerd.

Deel je data Oorlogsmusea[bewerken]

Dit najaar verzorgt Wikimedia Nederland in opdracht van Netwerk Oorlogsbronnen een serie bijeenkomsten speciaal voor medewerkers van aangesloten verzetsmusea die willen werken met Wikimedia. In deze masterclasses ontwikkelen de deelnemers vaardigheden om data en/of beeld te verwerken, voor te bereiden en uiteindelijk te uploaden naar de geschikte wikiprojecten. In vier sessies wordt ingegaan op het digitaliseren van de collectie, het vrijgeven van data en/of beeld, tools voor uploaden van materiaal naar de Wikimedia-projecten, auteursrecht en het werken met Open Data en Creative Commons-licenties. De masterclasses zijn onderdeel van het 'Deltaplan collectieontsluiting oorlogsmusea en herinneringscentra’ van Netwerk Oorlogsbronnen. Lees meer over het Deltaplan op oorlogsbronnen.nl.

Wikimedia Nederland Kennisplatform[bewerken]

Het kennisplatform van Wikimedia Nederland is er voor iedereen die wil leren werken met Wikimedia en vragen heeft hierover. De website bevat korte antwoorden op veelgestelde vragen (zoals ‘Hoe maak ik een account aan’ of ‘Hoe voeg ik een foto toe’ maar ook achtergrondinformatie en uitgebreide handleidingen.

We breiden het platform doorlopend uit, en willen daarbij graag horen wat jij er op terug zou willen vinden. Heb jij een vraag of onderwerp waarvan je denkt dat het handig zou zijn om er een artikel over te hebben op het kennisplatform? Laat het weten aan Michelle van Lanschot via vanlanschot@wikimedia.nl.

Steun Wikimedia Nederland[bewerken]

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees er meer over op onze website.

Zien we jou binnenkort?[bewerken]

Bron[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike