Naar inhoud springen

"2023 wordt warmste jaar ooit"

Uit Wikinieuws

28 december 2023 

Kaart die de recordhoge temperaturen in de Middellandse Zee in juli 2023 toont

Met nog een paar dagen te gaan wordt 2023 hoogstwaarschijnlijk wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten. De kans daarop is meer dan 99%, concluderen onderzoekers aan het Amerikaanse meteorologische instituut National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Het vorige recordwarme jaar was 2016. Het hitterecord komt dit jaar met name voor rekening van de periode juni tot en met november, waarbij elke maand afzonderlijk wereldwijd recordwarm was.

Nagenoeg alle plekken ter wereld hebben met de hoge temperaturen te maken gekregen. Extreem was het vooral in delen van Verenigde Staten (zoals Arizona), Mexico, China en Zuid-Europa. De hitte heeft op veel plekken voor grote natuurrampen gezorgd, zoals de verwoestende overstromingen in Libië. De hitte treft niet alleen maar het leven op land. Ook het water in de oceanen wordt steeds warmer, wat het leven daar weer beïnvloedt; onder meer de koralen voor de kust van Florida krijgen het steeds moeilijker.

Dat er de afgelopen jaren steeds nieuwe hitterecords worden gebroken hangt samen met de doorgaande opwarming van de Aarde, in combinatie met enkele natuurlijke fenomenen zoals El Niño die dit jaar weer actief is. Het vormt zo dus feitelijk een optelsom van factoren.

Wetenschappers achten de kans reëel dat 2024 nog warmer gaat worden dan dit jaar, of dat anders een van de jaren daarna opnieuw recordwarm zal worden. Onduidelijk is nog of hier sprake is van een tijdelijke trend, of dat de opwarming van de Aarde blijkbaar nòg sneller gaat dan de huidige gangbare modellen voorzien.

Ook VN-secretaris-generaal António Guterres waarschuwde in juli voor de ernst van de situatie: "Het is angstaanjagend, en het is nog maar het begin".

Bronnen

[bewerken]