Zeker 64 doden bij brand winkelcentrum Kemerovo, vermoedelijk grote fouten gemaakt

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 maart 2018 

Het winkelcentrum in 2012

Zeker 64 doden bij brand winkelcentrum Kemerovo, vermoedelijk grote fouten gemaakt

Bij de grote brand die afgelopen zondag woedde op de vierde etage van winkelcentrum Simnjaja Wischnja ("winterkers") in de Russische stad Kemerovo (zo'n 3600 km ten oosten van Moskou) zijn voor zover momenteel bekend 64 doden gevallen. Zeker 10 mensen worden nog steeds vermist. Het Russische persbureau Interfax meldt inmiddels dat er 41 kinderen onder de doden zijn.

De brand brak precies uit op de speelgoedafdeling, hetgeen het hoge aantal kinderen onder de slachtoffers verklaart. Over de oorzaak van de brand is nog niet alles duidelijk; een kind zou in de trampolineruimte met een sigarettenaansteker hebben gespeeld, waardoor het schuimrubber vlam vatte. In de aangrenzende ruimte zat een grote groep kinderen naar Sherlock Gnomes (en) te kijken. Omdat het de eerste dag was van de voorjaarsvakantie waren veel ouders met hun kinderen juist vandaag hierheen gekomen. Er zou onder meer een complete schoolklas zijn omgekomen. Verhalen doen de ronde over kinderen die als ratten in de val zaten en hun ouders of andere familieleden wanhopig belden om afscheid te nemen, of die nog een laatste afscheidsbericht op sociale media plaatsten. De brandweer had het vuur na 12 uur onder controle.

Volgens de eerste onderzoeken zijn er bij de beveiliging van het complex zeer ernstige fouten gemaakt. Zo zouden allerlei nooduitgangen juist op slot zijn gezet, een bewaker zou het brandalarm hebben uitgeschakeld en ook de brandblusser werkte niet. Ook gaan er geruchten over bewakers die de kinderen zouden hebben verboden om het brandende pand te verlaten. Een elitekorps van president Poetin moet onderzoeken of dit echt waar is. Deskundigen zeggen op de Russische staatstelevisie dat er ook aan de bedrading van het gebouw van alles mankeerde. Vier mensen zijn in verband met de brand aangehouden, onder wie de eigenaar van het complex. President Poetin spreekt van "criminele nalatigheid".

Paus Franciscus heeft maandagmorgen in een telegram zijn medeleven betuigd. Morgen is het in Rusland een dag van nationale rouw. In Kemerovo zijn drie dagen van rouw afgekondigd.

Bronnen[bewerken]