Wrakingsverzoek Wilders toegewezen

Uit Wikinieuws

18 mei 2018 

In de tweede zaak-Geert Wilders is het wrakingsverzoek dat Wilders had ingediend tegen het Gerechtshof Den Haag toegewezen door de wrakingskamer van het hof. Dit betekent dat het strafproces tegen Wilders de komende tijd stilligt, naar alle waarschijnlijkheid voor minstens een halfjaar. Er moeten nu eerst drie nieuwe rechters gezocht worden, die zich weer helemaal in de zaak moeten inlezen.

Wilders diende het wrakingsverzoek in omdat hij zijn aangewezen rechters niet onpartijdig genoeg vond. Het OM besloot in april om D66-politicus Alexander Pechtold niet strafrechtelijk te vervolgen wegens diens vermeend discriminerende uitspraak "Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet". Wilders voelde zich hierdoor oneerlijk behandeld, aangezien hij wèl wordt vervolgd wegens discriminatie en groepsbelediging naar aanleiding van zijn "minder Marokkanen"-uitlating uit 2014. De uitspraak van Pechtold is immers geheel vergelijkbaar, volgens Wilders

Het hof wees gisteren Wilders' verzoek af om het besluit van het OM om Pechtold niet te vervolgen nader te onderzoeken. De wrakingskamer oordeelt nu echter dat het hof dit besluit niet goed genoeg heeft onderbouwd, en geeft Wilders daarom gelijk in zijn vermoeden dat zijn rechters mogelijk bevooroordeeld zijn. De motivering van het hof om het verzoek van Wilders af te wijzen is, gelet op alle omstandigheden, "te summier" en "onbegrijpelijk", aldus de wrakingskamer.

Wilders' advocaat, Geert-Jan Knoops, is blij dat het wrakingsverzoek is ingewilligd: "Ik ben blij dat mijn cliënt een nieuwe kans krijgt in dit proces. Wel is het treurig dat het drie jaar heeft moeten duren voordat hij die kans krijgt." Over de wrakingskamer zelf zegt Knoops: "Ik heb daar respect voor. Het vereist moed om dit over collega's te zeggen".

Bronnen[bewerken]