Wikinieuws:Zoeken

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Je kunt op verschillende manieren zoeken in Wikinieuws:

Wikinieuws-zoekfunctie[bewerken]

Het venster met de titel Doorzoek Wikinieuws, rechts bovenaan elke pagina is de zoekmachine van deze site. Hier zijn wat zoekmogelijkheden en tips:

 • Als je een aantal woorden invoert, zul je alle pagina's krijgen die al die woorden bevatten.
 • De zoekfunctie houdt geen rekening met hoofdletters/kleine letters. Of je zoekt met bijvoorbeeld "Fries" of "fries" maakt geen verschil.
 • Het zoeken houdt geen rekening met accenten: zoeken op één is hetzelfde als zoeken op een.
 • Je krijgt in de resultaten twee lijsten met pagina's te zien: de eerste bevat de artikelen die de gezochte woorden in de titel hebben, de tweede de artikelen die de gezochte woorden in de tekst hebben. Bij een zoekopdracht met verschillende woorden (bijv. "graag gedaan") worden dus niet alleen artikelen gevonden met de letterlijke tekenreeks, maar ook die met niet naast elkaar staande zoekwoorden.
 • Het is (helaas) niet mogelijk op een deel van een woord te zoeken.
 • Het is niet mogelijk woorden van minder dan twee lettertekens te zoeken.
 • Onderaan de zoekpagina staat een iets uitgebreidere zoekfunctie. Normaal gesproken wordt er alleen in de artikel-naamruimte gezocht, en niet naar pagina's waarvan de naam met "Overleg:", "Gebruiker:", "Wikinieuws:" enzovoort begint. In deze zoekfunctie kun je zelf aangeven welke naamruimtes wel en niet doorzocht moeten worden. Ook kun je ervoor kiezen om geen pagina's in je lijst te krijgen die doorverwijzingen zijn naar een andere pagina.
 • Als je een geregistreerde gebruiker bent, kun je de vorm van de zoekresultaten in je voorkeuren (link rechtsboven op de pagina) bijstellen. De instellingen zijn:
  • Het aantal treffers dat per resultaatpagina getoond wordt;
  • Het aantal regelovergangen die het toonbare gedeelte van een treffer vormen. (Van een treffer wordt op de resultatenpagina niet alleen de titel gegeven, maar ook fragmenten met daarin de zoekterm(en). Hiervoor wordt alleen het begin van het artikel doorzocht. Hoe groot dat begin moet zijn kun je hiermee uitdrukken in regelovergangen.) Als je dit aantal laag kiest, zal er bij sommige treffers alleen een titel staan; als je het hoog kiest, zullen er bij sommige treffers heel veel fragmenten worden getoond.
  • De maximale lengte van de getoonde fragmenten. (Maximaal loopt een fragment van de ene regelovergang tot de andere.)

Als de computers van Wikimedia erg zwaar belast worden kan het zijn dat de Wikinieuws-zoekfunctie uitgeschakeld wordt.

Koppelingen[bewerken]

 • Via de koppelingen in het artikel kun je van het ene naar het andere artikel gaan.
 • Via de koppeling Recente wijzigingen, aan de linkerkant van elke pagina, krijgt je de onlangs bewerkte artikelen.

Externe zoekmachines[bewerken]

Het is mogelijk om met Google op de website van Wikinieuws te zoeken. Dan worden geen namen van pagina's gevonden, maar zijn er minder beperkingen aan de zoektekst. Er kunnen bijvoorbeeld woorden uitgesloten worden door er een min voor te zetten. Aan de andere kant kunnen pagina's bij Google opgeslagen zijn in een oude versie, of zelfs helemaal niet zijn opgeslagen. Dit is een vooringestelde zoekknop om met Google te zoeken in Wikinieuws. Daarnaast is er Bing en nog vele andere zoekmachines.