Wet tegen verheerlijken terreur

Uit Wikinieuws
Ga naar: navigatie, zoeken
Help mee met het schrijven van nieuwsberichten op Wikinieuws. Klik hier om een nieuw artikel aan te maken.

28 juli 2005 

Personen die terreur verheerlijken of goedpraten kunnen daarvoor in de nabije toekomst een jaar celstraf krijgen. Dat staat in een ontwerpwetsvoorstel van minister Donner.

In het wetsvoorstel staat als bijkomende straf, dat mensen uit hun ambt kunnen worden gezet, als zij daarvan misbruik maken door op te ruien of haat te zaaien. Dit kan van toepassing zijn bij het rekruteren voor de jihad (heilige oorlog) en bij het verheerlijken, vergoelijken, bagatelliseren of ontkennen van zeer ernstige misdrijven.

De maatregel moet de samenleving beter beschermen tegen uitlatingen die de grenzen van het toelaatbare ver overschrijden. Er is grote zorg over de wijze waarop het publieke debat in Nederland wordt gevoerd, aldus Donner in de toelichting op het wetsvoorstel. Grievende uitlatingen kunnen de verhouding tussen bevolkingsgroepen op scherp zetten en radicalisering bevorderen.

Donner vindt dat het publieke debat in Nederland en het op peil houden ervan een zaak is van ons allen. Hij vindt het van groot belang dat iedereen op waardige wijze aan het debat deelneemt. Daarbij staat de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst voorop. De voorgestelde maatregel is een aanvulling op misdrijven als opruiing, discriminatie en het aanzetten tot haat of geweld.

Bronnen[bewerken]

Licentie

Logo Rijksoverheid
De eerste versie van dit bericht is afkomstig van www.rijksoverheid.nl, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Tenzij anders vermeld is hier Creative Commons zero (CC0) op van toepassing. Bij hergebruik ervan is de naamsvermelding niet verplicht. De Rijksoverheid onderschrijft niet zonder meer de strekking van het afgeleide werk.
Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?