Vulkaanuitbarsting op Saint Vincent

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

18 april 2021 

De vulkaan op 8 april

De vulkaan La Soufrière op het eiland Saint-Vincent is vrijdag 9 april uitgebarsten. De laatste uitbarsting was van de vulkaan was in 1979, maar de laatste grote uitbarsting in 1902.

Er zijn tot dusver bekend geen gewonden of doden gevallen. Wel zijn er tussen de 16.000 en 20.000 mensen geëvacueerd uit de 'rode gebieden', omdat er een dag eerder al zes trillingen waren waargenomen. Mensen uit de 'rode gebieden' worden ergens anders op het eiland, of op buureilanden, ondergebracht. De politie heeft gezegd dat iedereen die niet weg is gegaan, zal worden gearresteerd.

De premier van Saint Vincent en de Grenadines, Ralph Gonsalves, heeft de Verenigde Naties om hulp gevraagd. Op het eiland is er ook een tekort aan drinkwater. Dat tekort was er al, maar is nu verergerd. Inwoners uit Sint-Eustatius hebben zeven pallets drinkwater opgestuurd. Ook andere landen bieden hulp. Een liefdadigheidsorganisatie uit Toronto heeft zeecontainers met voedsel opgestuurd. Ook heeft de Wereldbank 17 miljoen euro gedoneerd.

Het eiland is als gevolg van de uitbarsting bedekt onder een laag as. Ook het buureiland Barbados is bedekt onder een laag as. Wetenschappers verwachten dat de vulkaan nog lange tijd onrustig zal blijven, mogelijk een jaar.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia-logo-v2-en.svg
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:


Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?