Naar inhoud springen

Vrees voor inperking vrijheid van meningsuiting na arrestatie cartoonist

Uit Wikinieuws

16 mei 2008 

Cartoon betreffende modedictaten uit 1913.

DEN HAAG - Verschillende Nederlandse politieke partijen hebben kritisch gereageerd op de arrestatie afgelopen dinsdag van de cartoonist Gregorius Nekschot (een pseudoniem) in zijn huis in Amsterdam, op verdenking van belediging van bevolkingsgroepen en aanzetten tot haat. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin sprak echter vandaag na de ministerraad tegen dat dit betekent dat de vrijheid van meningsuiting beperkt wordt en stelde dat het recht zijn loop moet hebben.

PvdA-kamerlid Ton Heerts zei dat de PvdA de zaak hoog opneemt en dat een cartoonist vervolgen "vrij ver gaat". De SP noemde de arrestatie een buitenproportionele reactie van het Openbaar Ministerie (OM). PVV-leider Geert Wilders noemde de arrestatie schandalig en smakeloos en beschuldigde het OM ervan "dictatoriale trekjes" te vertonen. Ook vice-premier Wouter Bos gaf aan geschrokken te zijn toen hij van de arrestatie hoorde, maar voegde eraan toe evenzeer te schrikken van mensen die aanzetten tot haat. PvdA, CDA en VVD benadrukten wel dat zij niet weten op welke gronden de arrestatie heeft plaatsgevonden en spreken daarom geen inhoudelijk oordeel over deze zaak uit.

Tegen Gregorius Nekschot was al in 2005 aangifte gedaan, maar de politie zou pas sinds afgelopen dinsdag op de hoogte zijn van de identiteit van de cartoonist, die onder pseudoniem publiceert. Na zijn arrestatie is de woning van de cartoonist doorzocht en is mogelijk belastend bewijsmateriaal in beslag genomen. Gregorius Nekschot werd woensdag na verhoor weer vrijgelaten.

Bronnen

[bewerken]