Vliegongelukken van houtsnippen nemen laatste tijd toe

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 november 2017 

Vliegongelukken van houtsnippen nemen laatste tijd toe

Het aantal vliegongelukken van houtsnippen neemt de laatste tijd weer toe in stedelijke gebieden. Dit is een terugkerend fenomeen in de herfst en vooral in november. In deze tijd trekken ze van hun broedgebieden in Scandinavië via Nederland naar het zuiden, zodat het voer in de bodem bereikbaar blijft. Op zoek naar voedsel komen ze in deze tijd ook in de stad. Ze vliegen echter laag waardoor ze geregeld botsen met bomen en ramen.

De ogen staan aan de zijkant van de kop, wat vooral het voordeel heeft dat vijand gezien wordt zonder de kop te draaien. Het nadeel is dat de houtsnip daardoor geen diepte kan zien. Daarnaast kan het ramen meestal niet herkennen.

Door een hoge acceleratiesnelheid en de lange snavel maakt de houtsnip bij botsingen soms rare klappen, met bebloede ogen, een hersenschudding en soms de dood tot gevolg. Maar meestal betekent het vooral een grote dosis stress die na uren versuftheid vanzelf weer verdwijnt. Dierenambulances raden dan ook aan een huissnip dan met een handdoek in een doos te leggen om tot rust te komen, omdat ze anders een makkelijke prooi van katten zijn. Daarna kan de vogel vaak weer in de natuur losgelaten worden.

Bronnen[bewerken]