Naar inhoud springen

Venezuela houdt de grens met de ABC-eilanden langer dicht

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 januari 2018 

Vicepresident El Aissami

Venezuela houdt de grens met de ABC-eilanden langer dicht

Nadat president Maduro van Venezuela vrijdag voor 72 uur de grenzen sloot met Aruba, Bonaire en Curaçao, kondigde zijn vicepresident Tareck El Aissami (en) aan deze sluiting met opnieuw 72 uur te verlengen. De rechterhand van Maduro maakte het bericht vanochtend om half 1 Venezolaanse tijd bekend (half 6 in West-Europa). El Aissami maakt in zijn tweet duidelijk, dat al het verkeer tegengehouden wordt, inclusief toeristen en reizigers.

Door de blokkade staat de aanvoer van verse groente en fruit onder druk. Toen de maatregel vrijdag opgelegd werd, werd er op Aruba al gevreesd voor een verlenging waardoor de groenten en fruit uit de Dominicaanse Republiek zouden moeten worden gehaald. Door de langere aanvoerlijnen kunnen de prijzen tot 30 à 40 procent stijgen. De bodem van de voorraden van enkele producten begint al in zicht te komen, zoals van papaja's en watermeloenen.

El Aissami twitterde dat het besluit was genomen door Maduro. De Venezolaanse leider beschuldigt de eilanden maffia in de gelegenheid te stellen Venezuela leeg te roven, vooral door edelmetalen en ertsen weg te smokkelen. Er wordt gedreigd dat er pas naar een oplossing gezocht kan worden wanneer Venezolanen in contact komen met de "hoogste instanties" van de drie eilanden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de eilandsbesturen erkennen dat er smokkel plaatsvindt van en naar Venezuela. Volgens het ministerie vinden er op dit moment constructieve gesprekken plaats, al werd het niet formeel op de hoogte gesteld van de verlenging van de blokkade. Komende vrijdag staat een officieel overleg gepland tussen Venezuela en de koninkrijksregering. Een woordvoerder van het ministerie laat hierover weten: "We gaan ervan uit dat, als er een gezamenlijke aanpak van de smokkel overeengekomen is, Venezuela de maatregelen zal terugdraaien."

12 januari 2018 

Blokkade nogmaals verlengd

Na een overleg dat zes uur heeft geduurd, is er geen witte rook uit de schoorsteen gekomen. Venezuela houdt de grenzen met de ABC-eilanden nog langer dicht. Premier Evelyn Wever-Croes van Aruba zei na afloop dat er niettemin sprake was geweest van een constructieve sfeer. Minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, had de verlenging van de voren zien aankomen. In de ministerraad had hij al aangegeven dat de blokkade "nog een tijdje" zou kunnen duren.[1]

Gerelateerd

[bewerken]