Naar inhoud springen

VS voeren definitief importheffingen op aluminium en staal door voor EU, Canada en Mexico

Uit Wikinieuws

31 mei 2018 

De Verenigde Staten voeren definitief importheffingen op staal (25%) en aluminium (10%) door voor Canada, Mexico en de Europese Unie. Dat is vanmiddag bekend geworden. Deze drie belangrijke handelspartners van de VS kregen twee keer eerder uitstel (de laatste keer was begin deze maand), maar onderhandelingen tussen de EU en de VS om tot een compromis (in de vorm van een vrijwillige exportbeperking) te komen liepen deze week op niets uit. De gestelde ultimatums lopen vannacht om middernacht af.

President Trump heeft ook al gedreigd met een heffing van 25% op de auto-import, in het bijzonder voor Duitse bedrijven; hij zou de Amerikaanse markt met name af willen sluiten voor Daimler, BMW en Audi. Gevreesd wordt dat als deze heffingen er ook nog komen, dat de hele wereldhandel kan ondermijnen.

Met name Frankrijk heeft tot op het allerlaatste moment geprobeerd de heffingen tegen te houden. Bruno Le Maire, de Franse minister van Economische Zaken, had vandaag nog in Parijs een gesprek met zijn Amerikaanse collega Wilbur Ross. Le Maire noemt de heffingen "ongerechtvaardigd en gevaarlijk" en stelt dat Europa hiermee niets anders rest dan een handelsoorlog te beginnen met de VS.

De EU heeft al aangekondigd met een pakket van tegenmaatregelen in de vorm van tegenheffingen te zullen komen. Er is een lijst opgesteld van 130 Amerikaanse producten, waaronder Harley-Davidsons, jeans en Bourbon, een Amerikaanse whisky.

Bronnen

[bewerken]