Naar inhoud springen

Trump stelt staal- en importheffingen voor Canada, Mexico en EU uit

Uit Wikinieuws

1 mei 2018 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de eerdere aangekondigde importheffingen op staal (25%) en aluminium (10%) voor Canada, Mexico en de Europese Unie, die eigenlijk vandaag hadden moeten ingaan, met een maand uitgesteld, tot 1 juni. In de tussentijd kan er tussen de VS en de rest verder onderhandeld worden om tot een voor alle partijen zo goed mogelijke overeenkomst te komen.

De EU wil dat de heffingen helemaal niet doorgaan. De afgelopen dagen hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron tevergeefs geprobeerd Trump van gedachten doen te veranderen. Als de importheffingen voor de EU volgende maand inderdaad doorgaan, zal de EU op haar beurt heffingen doorvoeren op bepaalde producten uit de VS.

Voor Canada en Mexico zijn de heffingen uitgesteld omdat Trump met deze landen eerst nog opnieuw wil onderhandelen over de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA), met als doel deze voor Amerikaanse bedrijven zo gunstig mogelijk te maken. Tussen de VS en de landen Argentinië, Australië en Brazilië is inmiddels een principeakkoord bereikt, heeft het Witte Huis in een verklaring laten weten. Meer details hierover worden later bekendgemaakt.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]