Trump corrigeert zichzelf na Helsinki-top met Poetin: "would moest wouldn't zijn"

Uit Wikinieuws

17 juli 2018 

De Amerikaanse president Donald Trump is publiekelijk teruggekomen van een uitspraak die hij afgelopen maandag deed, tijdens zijn onderhoud in de Finse hoofdstad Helsinki met de Russische president Vladimir Poetin. Trump viel toen samen met Poetin het onderzoek van Robert Mueller naar de Russische betrokkenheid bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 volledig af, bijvoorbeeld door het betreffende onderzoek een ramp voor ons land [i.e. voor de VS] te noemen. Daarmee viel Trump ook de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van zijn eigen land af, zoals de CIA.

De Amerikaanse president kreeg hierop vanuit zijn eigen een stortvloed van kritiek over zich heen, zelfs van vooraanstaande politci die hem normaal gesproken altijd volledig bijvallen. Senator John McCain (net als Trump een Republikein) noemde het "een van de beschamendste optredens ooit van een Amerikaanse president in de geschiedenis". Door John Brennan, die tot vorig jaar directeur was van de CIA, werd Trump zelfs beschuldigd van hoogverraad. Trump heeft hierop een nieuwe verklaring afgelegd, waarin hij op zijn stellingname dat er géén sprake zou zijn geweest van Russische menging terugkomt. In I don’t see any reason why it would be Russia moest would eigenlijk wouldn't zijn, zegt Trump nu. Door de dubbele ontkenning zou hij in dat geval dus juist precies het tegenovergestelde bedoeld hebben: dat er volgens hem wel degelijk sprake van Russische inmenging is geweest.

Over zijn ontmoeting met Poetin als zodanig zei Trump afgelopen maandag: "Onze relatie is nooit slechter geweest dan nu, maar dat is vier uur geleden veranderd". De twee wereldleiders spraken tijdens het onderhoud verder onder meer over de oorlog in Syrië. Ze spraken af de communicatielijnen tussen Amerikaanse en Russische troepen die in het voornoemde land zijn gelegerd te verbeteren. Wel gaf Trump aan Poetin uitdrukkelijk te kennen dat Iran op geen enkele wijze mag profiteren van de Amerikaanse bijdrage aan de strijd (met name tegen IS) in Syrië. Vanuit Europa is niet positief gereageerd op de top in Helsinki; men vindt dat Trump op deze manier veel te veel aanpapt met landen als Rusland die de Europese Unie ongunstig gezind zijn, terwijl de EU en de VS traditioneel juist gelden als bondgenoten van elkaar.

Bronnen[bewerken]