Terugval voor president Macron in Franse senaatsverkiezingen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

26 september 2017 

Terugval voor president Macron in Franse senaatsverkiezingen

De senaatsverkiezingen afgelopen zondag in Frankrijk zijn in mineur afgelopen voor president Emmanuel Macron. Zijn 'La Republique en marche !' verloor twee zetels, 27 in plaats van 29. Het is de eerste keer dat de partij opkomt, maar doordat verschillende senaatsleden vóór de verkiezingen al overstapten naar En Marche, is de partij er toch al enige tijd vertegenwoordigd.

In tegenstelling tot de parlementsverkiezingen wordt de senaat indirect en getrapt verkozen door de lokale overheden en leden van de Nationale Vergadering. In de senaat zetelen 348 mensen. Dat slechts 27 daarvan voor 'La République en marche !' zijn, is een grote teleurstelling voor de partij die na de succesvolle parlementsverkiezingen ook hier wilde doorbreken. Er werd gehoopt op minstens 50 of 60 zetels. Les Républicains ging het sterkst omhoog, van 142 naar 159 zetels. De PS daalde van 86 naar 80 zetels.

Dalende populariteit

Het heeft geen betrekking op de senaatsverkiezingen, maar populariteitsbarometers tonen een afgenomen tevredenheid in Macron als president. In mei was het vertrouwen nog 62% onder de Fransen, nu is dat gezakt naar 45%. Het wantrouwen neemt daarentegen toe, van 31% in mei naar een meerderheid van 53% in september.

Bronnen[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « France : Macron échoue au Sénat », afkomstig van Wikinieuws (fr) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 26 september 2017.