Syrische strijdkrachten: "Raqqa geheel heroverd op IS"

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 oktober 2017 

Syrische strijdkrachten: "Raqqa geheel heroverd op IS"

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en woordvoerders van de internationale coalitie melden dat de Syrische stad Raqqa nu geheel is heroverd op Islamitische Staat. Vanmorgen werden ook het nationale ziekenhuis en als allerlaatste het voetbalstadion veroverd, de enige bolwerken die IS hier nog in handen had (het stadion was onder het bewind van IS in gebruik als gevangenis). Of ook echt alle IS-strijders nu uit Raqqa zijn verdwenen blijft onduidelijk; volgens een woordvoerder zijn er nog zo'n honderd achtergebleven IS-strijders/-aanhangers in de stad, die de komende dagen nog kunnen opduiken.

Raqqa werd in 2014 samen met veel andere delen van Irak en Syrië door IS ingenomen. Raqqa werd hierbij uitgeroepen tot de hoofdstad van het IS-kalifaat. Nu IS na andere belangrijke steden als Mosoel (zie de berichtgeving over de slag om Mosoel) ook Raqqa kwijt is, blijft er voor de beweging enkel nog een klein stukje grond aan weerszijden van de Iraaks-Syrische grens over. IS lijkt nu dus fysiek zo goed als verslagen, maar er is al van veel kanten gewaarschuwd dat de terreurbeweging nog steeds over alternatieve machtsmiddelen beschikt terwijl ook de ideologie nog springlevend is.

Raqqa zelf is nu dus bevrijd maar de stad ligt grotendeels in puin, met name als gevolg van de vele Amerikaanse bombardementen van de afgelopen maanden. Volgens mensenrechtenactivisten en internationale organisaties zijn er bij de Amerikaanse bombardementen zeker duizend burgers omgekomen.

Bronnen[bewerken]