Suriname vraagt Nederland en VS voor hulp in corruptieonderzoek

Uit Wikinieuws
Chan Santokhi, 2016

1 november 2020 

Tijdens een persconferentie in Moengotapoe, afgelopen vrijdag, gaf president Chan Santokhi (VHP) aan, dat hij bij de regeringsovername op 13 juli van Desi Bouterse (NDP) te maken kreeg met de gevolgen van "corruptie" en "enorme misstanden". Hij is vastbesloten om ze zoveel mogelijk boven water te krijgen en voor te leggen aan de daarvoor ingestelde instanties. We zijn "op spoor en op schema," aldus de president.

De meeste zaken zijn voor onderzoek voorgelegd aan de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD). Enkele zijn rechtstreeks doorgestuurd naar pg Roy Baidjnath Panday, omdat nu al duidelijk zou zijn om welke gepleegde strafbare feiten het gaat. In reactie heeft Panday laten weten dat de zaken uitgebreider onderzocht moeten worden. Ook de CLAD heeft bijstand nodig om alle onderzoeken te kunnen uitvoeren.

Tijdens de evaluatie in Moengotapoe is besloten dat minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning bijstand mag inroepen van externe bureaus om te helpen bij de onderzoeken naar corruptie. In de afgelopen maanden heeft de regering de CLAD uitgebreid met extra personeel en rechterlijke macht met een aantal extra officieren en de benoeming van een speciale aanklager voor corruptiezaken. Daarnaast zullen er zes nieuwe rechters worden aangesteld.

"Hiermee laten wij als regering zien dat wij waardering hebben voor de rechterlijke macht en dat wij er alles aan doen om de rechterlijke macht te versterken," zo liet Santokhi vrijdag weten. Hij wil bovendien de onderste stenen boven krijgen en heeft daarvoor bijstand van Nederland en de Verenigde Staten gevraagd om forensische deskundigen te sturen.

Daarnaast is Suriname door corruptie, de coronacrisis en het beleid van de voorgaande regering in een ernstige financieel-economische crisis terechtgekomen. Via zoom hebben verschillende ministers een presentatie gegeven aan internationale geldeisers. Daarnaast is aan Nederland, de VS, Frankrijk, China, India, Brazilië en Argentinië om begrip gevraagd voor de situatie waarin Suriname zich op dit moment bevindt. Over de toekomst blijft Santokhi optimistisch, zo bleek tijdens zijn toespraak vrijdag: "We hebben het vertrouwen dat het goed komt; de regering zet goede stappen."

Bronnen[bewerken]