Statiaans politiek leider Clyde van Putten dreigt Nederlandse militairen te 'verbranden en vermoorden'

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

13 oktober 2017 

Statiaans politiek leider Clyde van Putten dreigt Nederlandse militairen te 'verbranden en vermoorden'

Clyde van Putten, leider van de grootste coalitiepartij in de eilandenraad van Sint Eustatius, de Progressive Labor Party (PLP), dreigde in een toespraak Nederlandse militairen te 'verbranden en vermoorden'. Hij deed de uitlatingen op Curaçao tijdens een congres van de onafhankelijkheidsbeweging Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO, Een Sterk en Autonoom Curaçao).

Quote begin
Maar ik vertelde de minister – met mijn vinger rechtstreeks naar zijn neus... – Wanneer je komt, wees dan voorbereid op de consequenties... Want als je de militairen met je meeneemt, zullen we ze doden en zullen we ze verbranden in de straten van Satia. We staan verenigd. Leiders moeten leiden.

— Clyde van Putten (vertaling uit het Engels)
Quote einde
Briefing tijdens een bezoek van de koning en minister aan het rampgebied, 12 september 2017

Nederland zond begin september militairen naar de drie bovenwindse eilanden om eerste hulp te bieden na de verwoestingen van orkaan Irma. De eerste-hulpverlening door de militairen is inmiddels grotendeels geklaard en veel van hen zijn weer terug in Nederland. Wel liggen er nog drie marineschepen bij de eilanden die met helikopters voorraden naar de eilanden brengen.

Reactie van Minister Plasterk

Demissionair minister Ronald Plasterk van Koninkrijkszaken heeft aangekondigd aangifte te zullen doen tegen Van Putten. Hij vindt de uitlatingen onacceptabel. Het ministerie ontkent dat het voorval dat Van Putten beschrijft zich heeft voorgedaan. Plasterk zei hier vandaag over:

Quote begin
Die is helemaal gek geworden, er wordt aangifte gedaan ... Ik zal geen zaken meer te doen met die man. Er is maar één die daar zaken mee moet doen: dat is het Openbaar Ministerie en de politie wat mij betreft.

— Minister Plasterk
Quote einde
Politieke reacties

In het algemeen staat Van Putten in de Nederlandse politiek bekend om zijn omstreden uitspraken en ijver voor onafhankelijkheid. Met de uitlatingen die hij nu heeft gedaan, is hij volgens veel politici echter veel te ver gegaan. In de Tweede Kamer zijn hierover vragen gesteld. De VVD vroeg om aangifte te doen, de SP wilde weten of de Nederlandse militairen nog veilig zijn op Sint Eustatius.

Van Putten heeft inmiddels ook zelf gereageerd. Ondanks dat zijn uitspraken online te controleren zijn, zouden zijn woorden uit het verband zijn gehaald. Meer wilde hij niet kwijt, omdat de zaak inmiddels bij justitie en politie ligt.

Update 17 oktober 2017 
Felle kritiek vanuit Sint Eustatius

Van Putten krijgt felle kritiek op zijn uitspraken vanuit Sint Eustatius. Vanuit de oppositie heeft de Democratische Partij een spoeddebat aangevraagd en coalitiegenoot Reuben Merkman wil dat Van Putten zijn excuses aanbiedt. De woorden van Van Putten doen de scholiere Lenarie Brown pijn. Ze zag met eigen ogen hoe de Nederlandse militairen na de orkaan Irma het eiland hebben geholpen, en is een petitie gestart die oproept de uitspraken van Van Putten af te keuren.[1]

"Nederige excuses" van Van Putten

Van Putten is tot inkeer gekomen en heeft op het lokale radiostation PJB50 Radio Statia zijn excuses aangeboden. In een toespraak van vele minuten gaf hij aan zijn verklaring "ten zeerste te betreuren."[2]

Quote begin
Ik denk dat het statement dat ik maakte over ‘doden en verbranden’, nodeloos en verwerpelijk is. Ik denk dat het een statement is waar ik mezelf van moet distantiëren. ... Daarvoor bied ik mijn nederige excuses aan.

— Clyde van Putten, 17 oktober[2]
Quote einde

Hij blijft er wel bij dat zijn woorden uit het verband zouden zijn gerukt. Hij haalt daarbij uit naar mensen met kwade bedoelingen en een politiek agenda.[2]

Update 20 oktober 2017 
Geen politiek debat over de uitspraken

De politici van Sint Eustatius hebben een debat over de uitspraken weggestemd. De PLP van Van Putten kreeg hierbij steun van de coalitiepartner Merkman. Redenen zijn dat de zaak bij justitie ligt en Van Putten zijn excuses inmiddels heeft aangeboden.[3]

Update 1 november 2017 
OM gaat niet over tot vervolging

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om geen strafrechtelijk onderzoek op te starten naar de uitspraken van Van Putten. Het OM gaat ervan uit Van Putten niet de bedreiging had om de daad bij het woord te voegen en dat diens retoriek in de politiek zou moeten worden bediscussieerd.[4]

Videofragment[bewerken]

  • Clyde van Putten, "deel van de toespraak", video op YouTube, 13 oktober 2017