Help:Een artikel schrijven: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
710 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Label: bewerking met nieuwe wikitekstmodus
<div style="padding: .5em;background-color: #f0f0ff; text-align: center;>
<center>[[Bestand:Wikinews waves Left.png|22px|Wikinieuws golfjes links]]<big>'''Start een nieuw artikel'''</big>[[Bestand:Wikinews waves Right.png|22px|Wikinieuws golfjes rechts]]</center>
<center>Typ een titel in het onderstaande vak en klik op "Artikel aanmaken":</center>
 
<inputbox>
type=create
preload=Sjabloon:Nieuwe pagina
default=
editintro=Sjabloon:Nieuw artikel intro
width=80
bgcolor=f0f0ff
</inputbox>
 
<div style="text-align: center; font-size: 90%;">
''Bekijk eerst de '''[[Special:Newpages|lijst van nieuwe pagina's]]''' om na te gaan of er eventueel al een artikel over hetzelfde onderwerp bestaat.''</div>
 
<center>'''[[Help:Wikinieuws|Help en advies]]'''</center>
</div>
 
 
Iedereen, ook jij, kan een artikel schrijven voor Wikinieuws! Alles wat je nodig hebt, is een internetverbinding, een internetbrowser (we gaan ervan uit dat je deze hebt, anders kun je dit ook niet lezen), een beetje tijd, moed en wilskracht, om een paar fijne kneepjes van het vak te leren.
 
== Voordat je begint ==
=== Is je artikel wel echt nieuws? ===
Controleer of het artikel dat je in je hoofd hebt wel iets is om op Wikinieuws te publiceren. In [[Wikinieuws:Wat is nieuws|Wikinews:Wat is nieuws]] vind je informatie over wat wél en wat géén nieuws is.
 
=== Is jouw artikel al geschreven? ===
 
=== Inhoud ===
Het eigenlijke artikel kun je typen waar dat staat aangegeven (<nowiki><!--vervang deze lijn door de tekst van je artikel--></nowiki>). Je artikel moet volledige bronvermelding hebben. Elke stelling moet door een externe bron worden ondersteund. Er zijn maar twee uitzonderingen, namelijk het super logische ("Amsterdam ligt in Nederland") en een [[Wikinieuws:Originele reportage|originele reportage]]'s.
 
Daarnaast moet je artikel vanuit een neutraal standpunt geschreven zijn. Oftewel, alle kanten van een verhaal moeten eerlijk en objectief behandeld worden.
== Meerdere artikelen over één gebeurtenis ==
Voor sommige reportages gebeurt het dat er in de loop van dagen of soms maanden meerdere artikelen over geschreven worden, naarmate de gebeurtenissen zich ontvouwen. Om dit soort artikelen over één gebeurtenis bij elkaar te houden wordt aangeraden ze allemaal in een voor die gebeurtenis specifieke categorie te plaatsen. Bijvoorbeeld een reeks artikelen over de verkiezingen in Amerika van 2016 zouden in een categorie genaamd "Amerikaanse Presidentsverkiezingen 2016" kunnen worden geplaatst. Plaats daarna het <code><nowiki>{{In het nieuws|Amerikaanse Presidentsverkiezingen 2016}}</nowiki></code> sjabloon net boven het kopje 'Bronnen', en alle artikelen die over dit onderwerp gaan worden hier automatisch ingevoegd.
 
== Andere vormen van artikels ==
Naast nieuws zijn er nog tal van andere artikeltypes die je hier kunt plaatsen, je vindt een lijstje hieronder:
{{Artikel selectie}}
 
== Ten slotte ==
3.691

bewerkingen

Navigatiemenu