De Nederlandstalige Wikinews is opnieuw geopend: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
k
'''De Nederlandstalige Wikinews is opnieuw geopend'''
 
De Nederlandstalige versie van [[w:Wikinews|Wikinews]], de nieuwseditie van [[:w:Wikimedia Foundation|Wikimedia Foundation]], is vanavond opnieuw van start gegaan. Enkele tientallen nieuwsartikelen zijn al in te lezen, terwijl de vrijgave van een veel omvangrijker archief nog op zich laat wachten. Na allerlei onderhoudswerkzaamheden zal de website naar verwachting binnen enkele weken volledig toegankelijk zijn. De opstart werd door een viertal vrijwilligers, ''gebruikers'' genoemd, mogelijk gemaakt.
 
== Achtergrond ==
Nadat de Engelstalige en Nederlandstalige [[:w:Wikipedia|Wikipedia]] in 2001 en 2002 van start gingen, werd er in 2005 een voorzichtige start gemaakt met de Nederlandstalige versie van Wikinews. Het project kwam niet goed op gang en na een stemming in 2009 werd het in 2010 gesloten. Op 19 januari van dit jaar werd een nieuwe start gemaakt die uiteindelijk vandaag tot de heropening van dit project heeft geleid.
 
Wikinieuws is een van de meer dan twintig nieuwsversies van de Wikimedia Foundation. Het bekendste project is Wikipedia, waarvan er meer dan 100 taalversies bestaan. Daarnaast bouwen vrijwilligers aan taalversies van een woordenboek, spreukengids, bestandendatabank, bibliotheek, een archief van bronmateriaal en nieuwe boeken. De projecten begonnen uitonder een initiatiefaanvoering van [[:w:Jimmy Wales|Jimmy Wales]] en aanvankelijk ook [[:w:Larry Sanger|Larry Sanger]].
 
De projecten van de Wikimedia Foundation staan in de top 10 van meest bekeken websites op het internet. Ze onderscheiden zich door financiering door donaties van particulieren en sponsoren, in tegenstelling tot andere websites waar gewerkt wordt vanuit een commercieel motief.
Met de sluiting werd het project overgezet naar een testomgeving: de [[w:Wikimedia Incubator|Incubator]], waar het gedurende de jaren nog geregeld werd bezocht. Ook werden er af en toe nog artikelen toegevoegd, met pieken in de jaren 2012 en 2016.
 
Op 19 januari 2017 namen twee gebruikers het initiatief om het project opnieuw leven in te blazen en sinds 19 februari werdenkwam ze daarin bijgestaan doorer nog een derde vrijwilliger bij. De activiteit bleef gehandhaafd en op 22 april werd het verzoek ingediend voor de heropening van het project. Acht dagen later voegde zich nog een vierde vrijwilliger bij het project. De Taalcommissie van Wikimedia liet lange tijd niets van zich horen en begon in de loop van juni tekenen van activiteit te tonen. Uiteindelijk kwam op 24 juni het bericht van de heropening en was deze vandaag op 5 juli 2017 een feit.
 
== Bronnen ==
27.754

bewerkingen

Navigatiemenu