Wikinieuws:Richtlijnen voor moderatoren: verschil tussen versies

Uit Wikinieuws
Oscar (overleg | bijdragen)
Abigor (overleg | bijdragen)
k 18 revisions
(geen verschil)

Versie van 11 apr 2010 21:03

Op deze pagina wordt voor het gemak in de "hij"-vorm gesproken, maar uiteraard kunnen vrouwen ook moderator zijn.

Op deze pagina staan de richtlijnen genoemd waaraan iedere moderator op Wikinews zich moet houden. Hoewel een moderator enkele extra mogelijkheden heeft, staat een moderator in dienst van de Wikigemeenschap en mag hij deze extra mogelijkheden slechts gebruiken in opdracht van deze gemeenschap.

Als een gebruiker een verzoek heeft voor een moderator, kan dit verzoek op de verzoekpagina voor moderatoren geplaatst worden.

Een pagina verwijderen

Een moderator mag slechts een pagina verwijderen als deze tenminste twee weken op de verwijderlijst heeft gestaan. Hierop mogen slechts de volgende uitzonderingen gemaakt worden:

  • Pagina's die in de eigen gebruikersnaamruimte zijn aangemaakt en pagina's die zijn aangemaakt voor testdoeleinden.
  • Een nieuw aangemaakte pagina
    • waarvan de titel niet juist is (verplaats de pagina naar de juiste pagina en verwijder de automatisch aangemaakte redirect)
    • die per ongeluk is aangemaakt (op verzoek van de oorspronkelijke auteur)
    • die auteursrechten schendt (of een letterlijke kopie is van een andere webpagina)
    • waarvan de tekst geen relevante informatie bevat, zoals:
      • lege pagina's
      • volkomen onzinpagina's (met teksten als "hoi", "test", "kan ik deze pagina echt bewerken?"
      • pagina's met discriminerende uitspraken

Gebruikers kunnen een moderator wijzen op dit soort pagina's door het plaatsen van het {{nuweg}}-sjabloon. Controleer de voorgeschiedenis. Een artikel kan dan wel een onzinnige inhoud hebben, maar in de voorgeschiedenis kan een echt, overschreven artikel staan.

Als een moderator bij een pagina die twee weken op de verwijderlijst heeft gestaan, nog twijfelt of deze wel verwijderd moet worden, kan hij beter deze weer onderaan de verwijderlijst plaatsen en vragen aan de gemeenschap of de pagina echt verwijderd moet worden.

Bij het verwijderen is er een veld waar de moderator de reden van verwijdering dient te vermelden. De moderator moet dit zo duidelijk mogelijk maken, maar kan meestal volstaan met de automatisch ingevulde tekst.

Als een pagina om een technische reden verwijderd moet worden, bijvoorbeeld omdat dan een andere pagina verplaatst kan worden naar die pagina, kan de pagina toch beter op de verwijderlijst geplaatst worden, omdat anderen het misschien met de reden van verwijdering niet eens zijn.

Er bestaat de mogelijkheid een verwijderde pagina volledig te herstellen. Maar beschouw dat als een laatste redmiddel.

Een pagina terugplaatsen

Een moderator kan op verzoek een verwijderde pagina terugplaatsen. Plaats hiervoor een verzoek op de verwijderlijst of op de overlegpagina van een moderator. Afbeeldingen kunnen nooit teruggehaald worden.

Een IP-adres of geregistreerde gebruiker blokkeren of deblokkeren

Een IP-adres blokkeren

Een IP-adres kan geblokkeerd worden om Wikinews te beschermen tegen vandalen en saboteurs. In principe is er geen andere reden. Als er toch een andere reden zou zijn, zou het eerst (of in ieder geval zo snel mogelijk na de blokkade) aan de gemeenschap voorgelegd moeten worden. Blokkades moeten ook gemeld worden op de overlegpagina van de gebruiker en zijn zichtbaar in het logboek.

Een IP-adres zou niet bij eerste ongepaste aanpassing geblokkeerd moeten worden. De bezoeker is waarschijnlijk nog de mogelijkheden van Wikinews aan het ontdekken. Direct het IP-adres blokkeren is geen vriendelijk "welkom". Wikinews hanteert bewust een zeer open filosofie waarbij iedereen, zelfs zonder registratie, informatie kan toevoegen of wijzigen. Wijs de gebruiker daarom eerst op de mogelijkheid te oefenen in de Wikinews:Zandbak of plaats het {{waarschuwing}}-sjabloon op de overlegpagina van de gebruiker. Vermeld ook de datum (door het plaatsen van 5 tildes: ~~~~~). Ook gebruikers die geen moderator zijn, mogen andere gebruikers waarschuwen. Dit is dus geen privilege voor een moderator.

Als iemand één of meerdere bewerkingen gedaan heeft die overduidelijk van slechte wil getuigen en het waarschuwing-sjabloon is geplaatst op de overlegpagina, mag een moderator het IP-adres blokkeren.

Een moderator mag vrij een IP-adres blokkeren voor testdoeleinden voor zover dit niet een andere gebruiker stoort.

Een geregistreerde gebruiker blokkeren

Er zijn twee soorten geregistreerde gebruikers:

  • Een vandalistische gebruiker die de moeite genomen zich te registreren
    Voor zo'n gebruiker zijn dezelfde richtlijnen als voor het blokkeren van een IP-adres van toepassing.
  • Een welwillende verslaggever van Wikinews
    Het blokkeren van een welwillende verslaggever van Wikinews kan in principe slechts met duidelijke instemming of verzoek van de gemeenschap. Een verzoek hiervoor kan geplaatst worden op de verzoekpagina voor moderatoren, met vermelding van de motivatie. Een blokkade kan pas uitgevoerd worden na overleg met de gebruiker en nadat deze op de hoogte is gesteld van de te nemen blokkade.
    Meestal zal de aanleiding van het blokkeren van een geregistreerde gebruiker een editwar (of wijzigoorlog) zijn. Alle betrokkenen bij die editwar zouden in dat geval geblokkeerd moeten worden, om geen onderscheid te maken tussen wie er gelijk heeft.

Elke blokkering krijgt automatisch een vermelding op de lijst van geblokkeerde gebruikers en IP-adressen.

Een moderator mag vrij een gebruiker blokkeren voor testdoeleinden voor zover dit niet een andere gebruiker stoort. Dit kan normaal enkel het account van de moderator zelf zijn.

Deblokkeren

Een geblokkeerde gebruiker kan de moderator die hem blokkeerde een e-mail sturen met het verzoek de blokkade op te heffen. Dit middels de optie "e-mail deze gebruiker" in de linkerkolom.

Een pagina beveiligen en/of beveiliging van een pagina opheffen

Een pagina beveiligen is eigenlijk anti-wiki. Door een pagina te beveiligen kan niemand (behalve moderatoren) die pagina nog bewerken. Als een pagina beveiligd wordt of als de beveiliging wordt opgeheven, is dat te zien in het logboek.

Een pagina beveiligen kan gebruikt worden als alternatief voor het blokkeren van een gebruiker, als iemand bijvoorbeeld herhaaldelijk dezelfde pagina vandaliseert, maar verschillende IP-adressen gebruikt, of voor het stoppen van een editwar (wijzigoorlog). De moderator moet met de betrokken gebruikers overleggen dat de pagina geblokkeerd is en op de overlegpagina moet aangegeven worden waarom de pagina beveiligd is. Een pagina zou niet al te lang beveiligd moeten blijven.

Een moderator mag vrij pagina's beveiligen in de eigen naamruimte.

Een beveiligde pagina bewerken

Pagina's in de MediaWiki-naamruimte zijn standaard beveiligd en kunnen slechts door moderatoren bewerkt worden.

Eigenlijk zouden beveiligde pagina's slechts door een moderator bewerkt mogen worden na een verzoek op de overlegpagina van de pagina of op de verzoekpagina voor moderatoren.