Wikinieuws:Originele reportage: verschil tussen versies

Uit Wikinieuws
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Abigor (overleg | bijdragen)
k 11 revisions
HenkvD (overleg | bijdragen)
k Clean up import Wn/nl/
Regel 6: Regel 6:


==Notities bijhouden==
==Notities bijhouden==
Je moet bewijzen kunnen leveren van alle feiten die je opneemt in een originele reportage. Daarom moet je dus goede notities bijhouden, en die plaatsen op de overlegpagina van het artikel. Voeg het sjabloon <nowiki>{{</nowiki>[[:Sjabloon:Originele reportage|Originele reportage]]}} toe aan je verhaal. Voeg alles toe op de overlegpagina wat je kan, bvb. een verslag van een volledig interview, e-mails, geluidsbestanden (via [[Commons:Main page|Commons), enzovoort. Als de notities te lang zijn, of als je omwille van privacyredenen je e-mails of interviews niet wil bekendmaken, kan je ze ook doorsturen via e-mail naar een [[Wikinews:Moderator|moderator]]. Deze zullen dan op de overlegpagina bevestigen dat ze de documenten ontvangen hebben.
Je moet bewijzen kunnen leveren van alle feiten die je opneemt in een originele reportage. Daarom moet je dus goede notities bijhouden, en die plaatsen op de overlegpagina van het artikel. Voeg het sjabloon <nowiki>{{</nowiki>[[:Template:Wn/nl/Originele reportage|Originele reportage]]}} toe aan je verhaal. Voeg alles toe op de overlegpagina wat je kan, bvb. een verslag van een volledig interview, e-mails, geluidsbestanden (via [[Commons:Main page|Commons), enzovoort. Als de notities te lang zijn, of als je omwille van privacyredenen je e-mails of interviews niet wil bekendmaken, kan je ze ook doorsturen via e-mail naar een [[Wikinews:Moderator|moderator]]. Deze zullen dan op de overlegpagina bevestigen dat ze de documenten ontvangen hebben.


Als je noteert, probeer dan je eigen kortschrift te ontwikkelen. Specificeer wat echt letterlijke citaten zijn. De meningen onder reporters over geluidsrecorders variëren, sommigen vinden dat men teveel steunt op opnameapparatuur.
Als je noteert, probeer dan je eigen kortschrift te ontwikkelen. Specificeer wat echt letterlijke citaten zijn. De meningen onder reporters over geluidsrecorders variëren, sommigen vinden dat men teveel steunt op opnameapparatuur.
Regel 44: Regel 44:


* [[meta:WORTNET]] voor vertaling van originele reportages tussen de Wikinews sites in verschillende talen.
* [[meta:WORTNET]] voor vertaling van originele reportages tussen de Wikinews sites in verschillende talen.
* [[:Categorie:Originele reportage]] for de laatste reportages.
* [[:Category:Wn/nl/Originele reportage]] voor de laatste reportages.
* [[Wikinews:Info]] voor een introductie tot deze site.
* [[Wikinews:Info]] voor een introductie tot deze site.


Regel 63: Regel 63:
* [http://poynter.org Poynter Institute for Media Studies]
* [http://poynter.org Poynter Institute for Media Studies]


[[Categorie:Wikinews|Originele reportage]]
[[Category:Wikinews|Originele reportage]]
[[Categorie:Originele reportage| ]]
[[Category:Originele reportage| ]]


[[de:Wikinews:Originäre Berichterstattung]]
[[de:Wikinews:Originäre Berichterstattung]]

Versie van 13 apr 2010 21:07

Originele reportages kan je maken door mensen te interviewen of door onderzoek te doen naar een tot dusver nog niet gepubliceerd verhaal. Je kan ook een ooggetuigenverslag schrijven van een nieuwswaardige gebeurtenis.

Er zijn wel enkele regels.

Het allerbelangrijkste is dat je je in de buitenwereld steeds moet voorstellen als een freelance journalist; je mag je nooit voorstellen als een vertegenwoordiger van Wikinews. Je mag wel zeggen dat je van plan bent te publiceren op Wikinews, maar het moet duidelijk zijn dat jouw acties onafhankelijk zijn van Wikinews. Bovendien mag je geen misbruik maken van de reputatie van Wikinews of de Wikimedia Stichting.

Notities bijhouden

Je moet bewijzen kunnen leveren van alle feiten die je opneemt in een originele reportage. Daarom moet je dus goede notities bijhouden, en die plaatsen op de overlegpagina van het artikel. Voeg het sjabloon {{Originele reportage}} toe aan je verhaal. Voeg alles toe op de overlegpagina wat je kan, bvb. een verslag van een volledig interview, e-mails, geluidsbestanden (via [[Commons:Main page|Commons), enzovoort. Als de notities te lang zijn, of als je omwille van privacyredenen je e-mails of interviews niet wil bekendmaken, kan je ze ook doorsturen via e-mail naar een moderator. Deze zullen dan op de overlegpagina bevestigen dat ze de documenten ontvangen hebben.

Als je noteert, probeer dan je eigen kortschrift te ontwikkelen. Specificeer wat echt letterlijke citaten zijn. De meningen onder reporters over geluidsrecorders variëren, sommigen vinden dat men teveel steunt op opnameapparatuur.

Wees er zeker van dat je jezelf duidelijk identificeert op de overlegpagina van je artikel, zodat anderen weten bij wie ze moeten zijn als ze de feiten willen controleren. Wikinews is geen peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift, maar we nemen de dingen toch graag serieus, en elk stukje authenticiteit dat je kan bewijzen, helpt daarbij. Bewijzen van ongekende oorsprong zijn trouwens geen bewijzen.

Probeer de feiten zo juist mogelijk weer te geven, en overspoel een artikel niet met materiaal waarvoor je geen bewijzen hebt.

Ethiek

Als je een reportage maakt, ben je gebonden aan een ethische gedragscode, in het bijzonder wanneer je in contact komt met derden.

Interviews afnemen

Probeer meerdere informatiebronnen aan te spreken. Vooral voor controversiële onderwerpen is het goed om de tegenpartij ook te horen.

Je moet je op voorhande identificeren, en de geïnterviewde informeren als je opnames maakt of notities neemt voor een interview. De bron moet weten dat ze wordt geïnterviewed. Alle correspondenten moeten op voorhand weten dat je van plan bent hun antwoorden te publiceren. Vraag het op voorhand, niet alleen uit beleefdheid, maar ook omdat dat eenvoudiger is dan mensen te overtuigen nadat ze uit de biecht geklapt hebben. Als mensen weten dat je hen gaat interviewen is het aannemelijk dat alles wat ze zeggen tegen jou deel uitmaakt van het interview, maar sommige mensen zullen denken dat alleen het "formele" interview als bron gebruikt zal worden. Pas hier dus voor op.

Je zal vragen moeten stellen over auteursrechten als je materiaal zoals foto's krijgt van bronnen. De meeste organisaties zullen toestaan dat hun materiaal wordt gebruikt in nieuwsartikels, maar ze zullen meestal niet toestaan dat het materiaal onder een vrije licentie zoals een Creative Commons licentie wordt vrijgegeven. Enkel vrij materiaal kan worden geüpload naar Commons, en deze site laat niet toe afbeeldingen te uploaden.

Als je iets niet begrijpt, vraag dan om verduidelijking. Het helpt om tijdens een interview de geïnterviewde gerust te stellen. Kijk de persoon ook regelmatig aan en gebruik lichaamstaal zoals knikken en hummen (bevestigend 'hmm' zeggen).

Als je een persoon interviewt die gewoon is van te worden geïnterviewd en misschien zelfs meer ervaring heeft dan jezelf, probeer je dan bewust te zijn van de manipulaties die die persoon misschien probeert uit te voeren, of op welke manier hij/zij misschien je verslag probeert te beïnvloeden. Zorg dat jij de vragen bepaalt, niet je gesprekspartner.

Namen zijn heel belangrijk voor een verhaal, en worden heel vaak verkeerd genoteerd. Laat aan de persoon de naam zien om zeker te zijn dat je die juist hebt opgeschreven, of vraag de persoon zelf z'n naam op te schrijven.

Interviews zijn van betere kwaliteit als ze in levende lijve gebeurd zijn i.p.v. via de telefoon. Specificeer in het artikel hoe je precies de informatie vergaard hebt: via e-mail, een telefonisch interview, ...

Normaal gezien bereid je je voor op een interview door wat achtergrondinformatie te verzamelen. Zodoende moet je geen vragen stellen over dingen die je al kon weten uit andere bronnen of vorige interviews.

Soms kan je overeenkomstig het brongeheim de identiteit van je bron niet vrijgeven. Wanneer dat te vaak gebeurd, kan dat leiden tot incorrecte verslaggeving. Dit bemoeilijkt ook de controle van de informatie. Nochtans kan het een nuttige manier zijn om soms informatie los te weken die je anders niet zou krijgen.

Wees tenslotte ten allen tijde beleefd en neutraal.

Ooggetuigenverslag

Als je als ooggetuige een verslag schrijft, leg dan kort in een "Originele reportage"-stukje op de overlegpagina uit wie je bent en waarom je aanwezig was, wat je relatie is met de gebeurtenis, en bovendien de manier waarop je de informatie hebt verkregen, en alles wat bovendien nog nuttig kan zijn. Jij bent dan de bron, en anderen zullen je waarschijnlijk willen contacteren, om de feiten na te trekken, of om je bvb. te interviewen.

Zie ook

External links

Interviews
Reporting basics
Journalism sites