Help:Een artikel schrijven: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4.473 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
Teruggezet: op zich wel nodig, maar inkorten kan beter via het aanmaken van subpagina's zodat zowel snelle als langzame starters aan hun trekken komen
(Teruggezet: op zich wel nodig, maar inkorten kan beter via het aanmaken van subpagina's zodat zowel snelle als langzame starters aan hun trekken komen)
{{inhoud rechts}}
Iedereen, ook jij, kan een artikel schrijven voor Wikinieuws. Alles wat je nodig hebt, is een beetje tijd, moed en wilskracht, om een paar fijne kneepjes van het vak te leren.
 
== Voordat je begint: is je artikel wel echt nieuws? ==
=== Is je artikel wel echt nieuws? ===
Controleer of het artikel dat je in je hoofd hebt wel iets is om op Wikinieuws te publiceren.
 
=== Is jouw artikel al geschreven? ===
Voordat je een artikel begint:
* Kijk eerst eens op de [[Wikinieuws:Hoofdpagina|hoofdpagina]] of tussen de [[Speciaal:NieuwePaginas|nieuwe artikelen]] of het artikel dat je wil schrijven al bestaat, mogelijk onder een andere naam.
Als het artikel nog niet bestaat, dan kun je het artikel aanmaken.
 
== Een nieuw artikel schrijven ==
Is het artikel [[Speciaal:NieuwePaginas|nog niet geschreven en ook niet in ontwikkeling]], dan kan je hieronder een nieuwe titel invoeren (zoals ''Man bijt hond'') en op "Artikel aanmaken" klikken om het artikel te beginnen. Voor tips voor het verzinnen van een goede titel, zie de [[Help:Stijlgids|stijlgids]].
 
<div style="padding: .5em;background-color: #f0f0ff; text-align: center;>
<nowiki>
{{datum|{{subst:CURRENTDAY}} {{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}}}}
 
'''{{<includeonly>subst:</includeonly>BASEPAGENAME}}'''
 
== Bronnen ==
|uitgever=
|datum={{subst:CURRENTDAY}} {{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}}}}
 
 
<!--gelieve het artikel in de juiste categorieën te sorteren; bv. Nederland/België/Politiek/Samenleving..-->
</pre>
 
Nu volgen '''belangrijke stappen''' die je moet doorlopen om een goed artikel gepubliceerd te krijgen. Maar natuurlijk hoef je dat niet in je eentje te doen. Je mag zoveel of zo weinig doen als je wilt, anderen pakken de draad wel op en verbeteren het artikel.
Nu volgen enkele stappen die je doorloopy om een artikel te publiceren.
 
=== Datum ===
=== Categorieën ===
Zoek naar geschikte categorieën voor jouw artikel. Zet er niet gewoon neer [[:Categorie:Europa]], maar kijk of je artikel in een onderliggende categorie (bijvoorbeeld [[:Categorie:Nederland]]) thuishoort. Voorzie een artikel steeds van een categorie naar [[:Categorie:Nieuws naar regio|regio]] en naar [[:Categorie:Nieuws naar thema|thema]]. Maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van onderliggende subcategorieën.
 
=== Afbeeldingen ===
==== Uploaden ====
Binnen alle Wikimedia projecten wordt er gebruik gemaakt van Wikimedia Commons voor het gebruik van afbeeldingen. Hier kun je zeer veel afbeeldingen al vinden. Zit er geen afbeelding tussen voor jouw artikel? Dan kun je die uploaden naar Wikimedia Commons via de [[c:Special:UploadWizard|'''upload wizard''']]. Zo kunnen ook mensen in andere projecten gebruik maken van jouw foto's.
 
==== Toevoegen ====
Om een foto toe te voegen klik je in de artikel-editor op de afbeeldingsicoontje. Tik daarna je zoekterm of bestandsnaam in, kies de gewenste afbeelding die in de galerij wordt weergegeven en klik ten slotte op 'invoegen'.
 
Het invoegen van afbeeldingen is nog eenvoudiger met de [[Wikinieuws:Visuele tekstverwerker|Visuele tekstverwerker]] of de [[mediawikiwiki:2017_wikitext_editor|2017 wikitext editor]]. Klik op de [[Speciaal:Voorkeuren#mw-prefsection-betafeatures|Betapagina]] 'Automatisch alle nieuwe betafuncties inschakelen' om deze functie in te schakelen, en klik op opslaan.
 
===Hoofdpagina===
Alle artikelen komen automatisch in de box met recente artikelen op de voorpagina onder de rubriek waar het artikel toe behoort. Wil je hem echter ook als hoofdartikel op de voorpagina hebben dan moet je hem invoeren als hoofdartikel.
 
Ga naar de [[Wikinieuws:Hoofdpagina|hoofdpagina]] en klik op 'bewerk' bij de één van de rubrieken.
 
Volg de stappen in het bewerkingsveld om jouw artikel als hoofdartikel op een correcte manier op de voorpagina te krijgen. Een hoofdartikel op de hoofdpagina moet een titel, korte samenvatting en afbeelding bevatten.
 
=== Ontwikkeling of Publicatie ===
Als je artikel klaar is voor publicatie, kun je <code><nowiki>{{Ontwikkel}}</nowiki></code> vervangen door <code><nowiki>{{Publiceer}}</nowiki></code>. Als je dit doet, is je artikel op de hoofdpagina te zien, lees het artikel dus eerst nog een keer extra door voor je het publiceert. Als je vindt dat het artikel te mager is of als je er nog niet zeker van bent, verander je "ontwikkel" niet in "publiceer", zo komt je artikel bij andere artikelen te staan, die verbeterd/aangevuld moeten worden. Een lijst van artikelen in ontwikkeling of gepubliceerd op dit moment kan je [[:Categorie:Wikinieuws:In ontwikkeling|hier]] vinden.
 
== Meerdere artikelen over één gebeurtenis ==
Voor sommige reportages gebeurt het dat er in de loop van dagen of soms maanden meerdere artikelen over geschreven worden, naarmate de gebeurtenissen zich ontvouwen. Om dit soort artikelen over één gebeurtenis bij elkaar te houden wordt aangeraden ze allemaal in een voor die gebeurtenis specifieke categorie te plaatsen. Bijvoorbeeld een reeks artikelen over de verkiezingen in Amerika van 2016 zouden in een categorie genaamd "Amerikaanse Presidentsverkiezingen 2016" kunnen worden geplaatst. Plaats daarna het <code><nowiki>{{In het nieuws|Amerikaanse Presidentsverkiezingen 2016}}</nowiki></code> sjabloon net boven het kopje 'Bronnen', en alle artikelen die over dit onderwerp gaan worden hier automatisch ingevoegd.
 
== Andere vormen van artikels ==
Naast nieuws is het ook mogelijk originele (foto)reportages, opinies, recensies, reisverslagen en interviews te publiceren. Meer info hierover kan je vinden op: [[Wikinieuws:Originele reportage]].
 
== Ten slotte ==
De Wikinieuws gebruikersgemeenschap is altijd bereid je te helpen indien je problemen ondervindt. Heb je een vraag, dan kan je die altijd stellen op de [[Help:Helpdesk|'''Helpdesk''']].
 
Alle info met betrekking tot Wikinieuws kan je ten alle tijden raadplegen op de overzichtspagina [[Help:Wikinieuws|Wikinieuws:Help]].
 
== Zie ook ==
27.639

bewerkingen

Navigatiemenu