Rusland valt Oekraïne binnen

Uit Wikinieuws

25 februari 2022 

Het Russische leger is in de vroege ochtend van 24 februari vanuit drie richtingen Oekraïne binnengevallen. De invasie vormt een nieuwe hevige escalatie in het conflict tussen de beide landen, dat de afgelopen maanden was opgelopen toen er steeds meer Russische soldaten aan de grens met Oekraïne werden gestationeerd.

Rond 4 uur 's nachts (CET) kondigde Russische president Poetin in een toespraak aan dat hij een "speciale militaire operatie" ging beginnen. Dit zou zijn omdat hij "het gedrag van Oekraïne niet meer tolereert". Poetin zei ook dat Rusland Oekraïne alleen wil "demilitariseren en bevrijden van een neo-nazibewind". De toespraak bleek afgelopen maandag al te zijn opgenomen, toen Poetin de onafhankelijkheid van de Oekraïense gebieden Donetst en Loegansk erkende. In de toespraak die vannacht werd uitgezonden, zei de Russische president: "Als jullie je ermee bemoeien, dan krijgen jullie iets te zien wat in de geschiedenis nog nooit te zien was", zich daarbij waarschijnlijk richtend tot westerse landen.

Kort na het uitzenden van de toespraak waren in verschillende Oekraïense steden, waaronder de hoofdstad Kiev, explosies te horen. In de loop van de dag werd Oekraïne vanuit drie verschillende kanten binnengevallen: in het oosten vanuit Rusland, in het noorden vanuit Wit-Rusland en in het zuiden vanuit de eerder door Rusland geannexeerde Krim. Bij de kustplaatsen Marioepol en Odessa gingen Russische legertroepen aan land. Ook bij Charkov, Tjernihiv en Loehansk staken colonnes vanuit Rusland de grens met Oekraïne over.

In tal van Oekraïense steden zijn in de loop van vandaag explosies en vuurgevechten waargenomen. Aan Oekraïense zijde zijn volgens de laatste berichten 137 doden (burgers en militairen) en 316 gewonden gevallen. Over het aantal doden aan Russische zijde komen verschillende berichten naar buiten. Rusland heeft naar eigen zeggen de Oekraïense luchtmacht en luchtverdediging uitgeschakeld.

Hostomel (en), een belangrijke militaire luchthaven bij Kiev, werd eerder vandaag door de Russen ingenomen. Volgens de laatste berichten zou dit vliegveld inmiddels weer in Oekraïense handen zijn. Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kiev, heeft een avondklok ingesteld. Ook de vroegere Kerncentrale Tsjernobyl is door de Russen veroverd, een opslagplek zou zijn geraakt.

De president van Oekraïne, Zelensky, riep zijn volk op om zoveel mogelijk thuis te blijven en de rust te bewaren. Wel wordt iedereen die in Oekraïne een wapen kan dragen, opgeroepen om mee te vechten. Veteranen krijgen wapens uitgedeeld. Zelensky heeft inmiddels ook een een algemene mobilisatie afgekondigd; alle Oekraïense mannen tussen de 18 en 60 jaar moeten in het land blijven, omdat ze kunnen worden opgeroepen voor het leger.

Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn sinds de oorlog vanmorgen begon zo'n 100.000 Oekraïners hun woning ontvlucht.

Vanuit de internationale gemeenschap is fel gereageerd op de inval. Verschillende landen hebben nieuwe, zware sancties aangekondigd tegen Rusland.[1]

In Rusland zijn vandaag in totaal zo'n 1600 arrestaties verricht bij demonstraties tegen de inval, volgens OVD-Info (en).