Rusland en VS schorten INF-verdrag op

Uit Wikinieuws

2 februari 2019 

Ondertekening van het verdrag op 7 december 1987, door Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov.

Nadat de Verenigde Staten gisteren al aankondigden uit het INF-verdrag te stappen, dat de VS en Rusland in 1987 samen hebben gesloten, heeft ook Rusland nu van zijn kant laten weten uit het verdrag te zullen stappen.

Het verdrag was bedoeld om de productie van nucleaire en conventionele middellangeafstandswapens evenals kruisraketten met een bereik van 500-5500 kilometer te stoppen en alle bestaande wapens van dit type te vernietigen. Al enige jaren beweert de VS dat Rusland zich niet aan de afspraken in het verdrag houdt. Rusland beschuldigt op zijn beurt juist de VS ervan het verdrag te schenden.

Het verdrag is hiermee nog niet daadwerkelijk ten einde, er geldt eerst een opzegtermijn van zes maanden. De VS eist van Rusland dat het zijn arsenaal aan middellangeafstandswapens dat het volgens de VS zou hebben in die periode vernietigt. De Amerikaanse president Trump heeft inmiddels aangegeven dat hij uit is op een "veel beter verdrag" met "iedereen", maar wat hij daar precies mee bedoelt is onduidelijk.

Indien het INF-verdrag over een halfjaar daadwerkelijk beëindigd wordt, heeft dit mogelijk tot gevolg dat het opnieuw tot een onderlinge wapenwedloop tussen de VS en Rusland komt. Tijdens de Koude Oorlog, in de tweede helft van de vorige eeuw, was er ook al zo'n wapenwedloop. Een belangrijk verschil met destijds is dat nu ook China, als nieuw opkomende wereldmacht, als derde partij bij de wapenwedloop betrokken zou kunnen raken.


Bronnen[bewerken]