Recensie: Publicatie 'Fire and Fury' over Donald Trump vervroegd uitgegeven

Uit Wikinieuws

5 januari 2018 

Publicatie 'Fire and Fury' over Donald Trump vervroegd uitgegeven

'Fire and Fury', het boek van de Amerikaanse journalist Michael Wolff (en) over de Amerikaanse president Donald Trump, is vandaag vervroegd uitgegeven. De publicatie stond aanvankelijk op 9 januari gepland. Deze datum is echter naar voren getrokken om te voorkomen dat de advocaten van Trump de publicatie via de rechter zouden laten verbieden. Wolff kondigde dit gisteravond om 10 uur Nederlandse tijd al aan. Voor een buitenlandse publicatie werden bij de Nederlandse onlinewinkel Bol.com uitzonderlijk veel exemplaren verkocht. Na een dag waren dat er al 800.

Voor het boek voerde Wolff naar eigen zeggen tweehonderd gesprekken met hooggeplaatste personen uit de directe kring van Trump. Wolff verkeerde zich tijdens de presidentsverkiezingen in de buurt van Trump. Voorafgaand aan de publicatie werden al allerlei passages uit het boek vrijgegeven.

In aanloop naar de publicatie haalde Trump al fel uit naar zijn voormalige adviseur Steve Bannon. In het boek staan een groot aantal citaten van Bannon, waaronder zijn kwalificatie "hoogverraad en onpatriottisch" over de ontmoeting tussen zoon Donald jr. en schoonzoon Jared Kushner en een Russische delegatie.[1] Trump verwijt Bannon dat hij geheimhoudingsafspraken zou hebben geschonden; bovendien zou Bannon gek zijn geworden.

De winst van de verkiezingen was voor Trump, zijn vrouw Melania en velen om hen heen een grote verrassing. Trump zag eruit 'alsof hij een spook had gezien', aldus een van zoon Donald afkomstig citaat dat Wolff optekende. Melania zou in tranen zijn geweest omdat ze weinig zin had gehad om haar leven in New York te verruilen voor het saaie leven in Washington. De verbazing op het gezicht van Trump zou volgens Bannon binnen een uur zijn omgeslagen in geschoktheid, en vervolgens zijn veranderd naar een houding van een man die het had verdiend om president te zijn. Meerdere mensen rondom Trump waren verbaasd geweest over diens overwinning, onder wie zijn campagnemanager.

Volgens Wolff zou Trump geen dossiers lezen, noch de stukken doorbladeren. Hij zou zelfs geen briefings lezen die waren samengevat op een A4'tje. Hij zou afgaan op zijn gevoel, heel zeker van zichzelf zijn en uithalen tegen mensen die hem tegenspreken. Door sommige mensen uit zijn omgeving zou hij gekenschetst worden als een semi-analfabeet. Ook kreeg hij kwalificaties opgespeld als sukkel, idioot en 'zo dom als ik weet niet wat'. In dezelfde bewoordingen oordeelde de president ook over zijn adviseurs: volgens Trump zelf was hij 'omringd door idioten'. De mensen die betrokken waren bij zijn campagne noemde hij geregeld 'losers'.

Over de schrijver Wolff

Nog voor de publicatie was zijn boek al wereldnieuws. Belangrijk is daarom om te weten wie Michael Wolff zelf is en wat zijn reputatie is. In de Amerikaanse media wordt hij omschreven als iemand die de grenzen van de journalistiek opzoekt. In de Belgische en Nederlandse media wordt hij omschreven als een schrijver die houdt van geruchten zonder die grondig na te trekken.

Zijn optekeningen hoort hij geregeld tijdens lunches en feestpartijen. Ook bij Trump zat hij op de eerste rij. Hier verbleef hij tussen de vertrouwelingen en sliep hij op de bank. Mensen over wie hij schrijft zijn soms ontevreden of zeggen dat zijn boeken leugens bevatten. Geïnterviewden hebben in bepaalde gevallen aangegeven dat hun beweringen niet juist zijn weergegeven. Volgens critici zouden zijn boeken slordigheden bevatten. Wolff zelf zegt daarentegen dat zijn beweringen accuraat zijn.

Bronnen[bewerken]