Opinie: Wikipediapagina over Washington Wizards: een decennium niet meer bijgewerkt

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

6 februari 2019 

Mike Scott (Washington Wizards) op 10 april 2018
John Wall (Washington Wizards) in 2016

De NBA is Amerika's populairste sportcompetitie ter wereld. Waar je ook maar komt, in gelijk welk land, mensen zullen onmiddellijk weten waar je het over hebt, als je de term NBA-basketbal over de tong laat rollen. Mensen die niet de grootste basketbalkenner zijn zullen wellicht niet alle sterspelers kunnen opsommen, maar dat is ook zo in Amerika, waar de sport bijzonder populair is.

Wikipedia is een geweldige bron om meer over een onderwerp te weten te komen, en de Engelstalige Wikipediapagina over de Washington Wizards vormt hier geen uitzondering op. Een docent op een middelbare school of universiteitsprofessor kan misschien wel de wenkbrauwen fronsen als je naar Wikipedia verwijst, maar de meeste informatie op de site is erg accuraat. Kijk maar eens naar de Engelstalige Wikipedia-pagina van de Washington Wizards (en).

Taalversies[bewerken]

Er zijn inmiddels meer dan 300 verschillende taalversies van Wikipedia. De Engelstalige Wikipedia is veruit de grootste versie gemeten naar het aantal artikelen en actieve gebruikers. De Washington Wizards hebben pagina's in veel andere talen, waaronder Spaans, Frans en Pools. Dat toont aan hoe bekend de basketbalclub is. Alle drie zijn vrij accuraat, maar niet zo goed als de Engelse variant.

Sommige van de taalversies, waaronder de Koreaanse en de Tsjechische Wikipedia, stoppen met het weergeven van informatie na het seizoen 2015-16. Maar is er een Wikipedia-pagina van de Wizards die wel heel erg achter de feiten aanloopt?

De taalversie die het minst actueel is, is die in het Nederlands. De rechterzijbalk en de intro zijn juist, maar als we de selectie nauwkeurig bekijken klopt heel wat niet meer. Sterspeler John Wall kunnen we, zoals verwacht, in het artikel terugvinden. Maar Flip Saunders is geen hoofdtrainer meer. En bekende gezichten als Satoransky, Bradley Beal, Otto Porter en Trevor Ariza zijn nergens te bekennen in het artikel.

In de tabel onder het kopje 'spelers' zien we de Wizards-selectie uit het seizoen 2010-11. De meeste van de spelers van dit seizoen zoals John Wall, Andray Blatche, Nick Young, Jordan Crawford en Yi Jianlian staan keurig vermeld. Zelfs Mike Bibby, die slechts TWEE (!) matchen voor de Wizards speelde, staat op de lijst! De enige speler die niet wordt vermeld is JaVale McGee. Zijn naam werd in 2012 uit het artikel verwijderd.

Twee redenen[bewerken]

Ik kan twee mogelijke redenen bedenken waarom de Nederlandstalige Wikipedia al bijna een decennium niet meer is bijgewerkt:

Basketbal is in vergelijking met de rest van Europa niet erg populair in de gebieden waar Nederlands wordt gesproken. Nederlands is de officiële taal in Nederland, evenals op de Caribische eilanden en Aruba. Maar Nederlands is ook een van de drie officiële talen in België, waar bijna 60 procent het als moedertaal heeft. Ook is het de officiële taal van het Zuid-Amerikaanse Suriname. Maar er zijn geen NBA-spelers uit deze landen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. De eerstvolgende NBA-speler uit de Benelux wordt wellicht de Belgische Manu Lecomte (en). Hij speelt voor de Agua Caliente Clippers (en) in de G-League (en). Maar Nederlands is niet de moedertaal van Lecomte, hoewel hij het wel kan spreken. Emma Meesseman is een Belgisch basketbalspeelster voor de Washington Mystics (en) in de WNBA (de vrouwelijke tegenhanger van de NBA). Haar pagina werd ondanks haar bekendheid in de WNBA pas in 2017 aangemaakt.

Een tweede reden is dat de meeste Nederlandstaligen erg goed zijn in het Engels. Volgens statistieken van de Europese Unie kan 90 procent van de Nederlanders Engels spreken. In België kan 38% op goed niveau Engels spreken. Nederlandstaligen die Engels kunnen lezen en spreken zullen dus eerder Engelse sites raadplegen voor het laatste NBA-nieuws, waar het nieuws uitgebreider wordt beschreven dan in Nederlandse kranten.

Moeten we er zwaar aan tillen dat de Nederlandstalige Wikipedia verouderde informatie weergeeft? Als fans, waarom niet? Maar andersom: er zijn waarschijnlijk ook een heleboel Engelse Wikipedia-artikelen over Nederlandse, Belgische of Surinaamse onderwerpen die verouderd of gewoon nog niet geschreven zijn.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?
In afwachting Voor deze afbeelding of tekst wordt op dit moment contact onderhouden via OTRS op Ticket:N.N..
In afwachting daarvan wordt deze afbeelding of tekst voorlopig nog niet verwijderd.

Opmerking: Zodra de toestemming in orde is kan een OTRS-vrijwilliger dit sjabloon vervangen.
Als de toestemming uitblijft kan de afbeelding of tekst voor verwijdering worden voorgedragen.