Opinie: De laatste gele trui van Froome

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 juli 2017 

SKY-feestje in Parijs?

Opinie: De laatste gele trui van Froome

Met nog drie koersdagen te gaan zit de Tour er alweer bijna op. Voordat de "lange dagen" der ledigheid aanbreken kunnen we ons dus nog drie dagen vermaken. Al is dat misschien veel gezegd, want het is zo goed als zeker dat Christopher Froome opnieuw de gele trui binnenhaalt. Enkel een val of mechanisch defect in de slotkilometers zullen hem nog tegen kunnen houden.

Vandaag staat de langste etappe gepland, maar liefst 222 kilometer lang, een iconisch getal. Maar over het algemeen heel vlak en vooral voor sprinters bedoeld.

Dan rest er nog de tijdrit in Marseille. Iets om naar uit te kijken. Helikopterbeelden zullen de prachtige Notre-Dame-de-la-Garde met gouden Maria op de top meermaals in beeld brengen. Langs de Avenue du Prado gaat het kronkelend via de zandstranden van Marseille. In de Vieux-Port zal het bruisen van leven. En het verfrissend briesje van de zee zal de renners hier deugd doen.

Al dat prachtige lijkt opnieuw een 'gemakje' te worden voor Froome, toch wel de betere tijdrijder.

Dan rest ons nog de Champs-Élysées in Parijs. Misschien iets voor André Greipel, de Duitser won deze tour nog geen rit met zijn ploeg Lotto-Soudal.

Al bij al hoop ik ten zeerste dat dit de laatste keer is dat het een "SKY-feestje" wordt. "Froomey" won al in 2013, 2015 en 2016. Na al die jaren zijn we toch eens aan verandering toe. Net zoals vorig jaar, (toen jaagde Nairo Quintana op Froome), zijn de concurrenten van andere ploegen te laat beginnen aan te vallen. Romain Bardet heeft teveel aan de zijlijn staan wachten en beging net dezelfde fout als Quintana: opgekeken naar Froome geaccompagneerd door zijn bodyguards/ploegmaats, en te weinig durf om tot een echte aanval over te gaan. Wie een "Franse nederlaag" vreest hoeft niet bang te zijn, Frankrijk is al door het dolle heen met bolletjestrui Warren Barguil.

Drievoudig tourwinnaar Greg LeMond verwoordt in een uitstekende analyse als volgt: "In deze Tour is het alsof iedereen passief rijdt. De renners zijn altijd bezorgd dat ze iets doen dat niet politiek correct is." Daarmee verwijzend naar het moment waarop Fabio Aru ten aanval ging toen Froome technische problemen had aan de fiets. Aru's poging is op niets uitgedraaid omdat niemand met hem mee wou. Le 'maillot jaune' kon gemakkelijk terugkomen. "De klassementsmannen in deze Tour zijn zeer timide. Kijk naar Porte, die Aru ging afremmen na het gebaar van Froome. Froome was misschien wel een drinkbus gaan halen. Als sponsor zou ik furieus zijn dat mijn renner zo'n gentleman is." [1]

Een tour zonder 'oortjes' en druk heen- en weer- gecommuniceer tussen ploegbaas en wielrenners zou de spanning ook kunnen verhogen.