Naar inhoud springen

OVV, Inspectie JenV en IGJ: "instanties ernstig tekortgeschoten bij behandeling Michael P."

Uit Wikinieuws

28 maart 2019 

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries over de zaak-Anne Faber.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben vandaag twee onderzoeken gepubliceerd over Michael P., die op 29 september 2017 de 25-jarige Anne Faber verkrachtte en daarna vermoordde. In de rapporten worden vernietigende conclusies getrokken met betrekking tot de wijze waarop de Dienst Justitiële Inrichtingen, de psychiatrische kliniek in Den Dolder waar P. op het moment dat hij de moord beging verbleef en een gevangenis in Vught elk op zich in de jaren voorafgaand aan de moord op Faber zijn omgegaan met P.

P. werd aanvankelijk in 2011 veroordeeld wegens het verkrachten van twee minderjarige meisjes. Gebleken is onder andere dat de kliniek in Den Dolder niet goed op de hoogte was van het voornoemde. Bij P.'s overplaatsing vanuit de gevangenis naar de kliniek in den Dolder werd hierover niet goed gecommuniceerd. In plaats daarvan werd P. in de gevangenis en de kliniek vooral behandeld vanwege zijn agressieve gedrag en drugsverslaving, waarbij het feit dat hij ook een zedendelinquent was geheel naar de achtergrond verdween. Dit heeft er ook mee te maken dat P. vanwege de huidige privacywetgeving zelf mocht bepalen welke informatie over hem er wel en niet mocht worden vrijgegeven. Een ander zeer opmerkelijk feit is verder dat men bij de gemeente Zeist niet eens wist dat P. in de kliniek van den Dolder zat.

De minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, heeft naar aanleiding van de vandaag verschenen rapporten erkend dat er door de genoemde instanties grote fouten zijn gemaakt. Ook heeft Dekker de nabestaanden van Anne Faber persoonlijk excuses aangeboden.

Meer in het algemeen wordt in de rapporten geconcludeerd dat binnen de forensische zorgsector de nadruk nu te veel ligt op het geven van persoonlijke zorg, en te weinig op het beschermen van de naaste omgeving van de patiënt/delinquent. Minister Dekker heeft vandaag de vrijheden van 21 gedetineerden die zijn veroordeeld wegens een gewelds- of zedenmisdrijf en hun straf nog niet volledig hebben uitgezeten ingeperkt of helemaal ingetrokken. Ook wil Dekker dat de regels voor het overplaatsen van een gedetineerde vanuit de gevangenis naar de psychiatrische zorg worden aangescherpt.

Bronnen

[bewerken]