Nederlandse finalisten e-Europe Awards bekend

Uit Wikinieuws
Ga naar: navigatie, zoeken

15 augustus 2005 

Vijf Nederlandse praktijkvoorbeelden dingen mee naar de e-Europe Awards 2005. De award voor de beste Europese praktijkvoorbeelden worden op 24 november 2005 uitgereikt tijdens de Ministerial eGovernment Conference in Manchester.

Nadat in maart 2005 is aangekondigd dat overheden hun praktijkvoorbeeld konden aanmelden voor deze Europese prijs, hebben circa tien Nederlandse overheidsorganisaties hier gehoor aan gegeven en een praktijkvoorbeeld ingediend.

Van de 234 Europese inzendingen zijn in totaal 52 finalisten geselecteerd die acte de presence geven op de Ministerial eGovernment Conference in Manchester. Daarnaast hebben 28 cases een Good Practice Label gekregen. In de aanloop naar de conferentie zullen de cases worden genomineerd die uiteindelijk in aanmerking komen voor de prestigieuze award. De awards worden op de conferentie uitgereikt door Viviane Reding, EU-Commissaris voor de Informatiemaatschappij.

Van de Nederlandse inzendingen zijn de volgende praktijkvoorbeelden doorgedrongen tot de finale:

  • IB Groep. IB Groep heeft een aantal jaren geleden veel tijd gestoken in het ontwikkelen van toepassingen, zodat dienstverlening zoveel mogelijk via internet plaatsvindt. Met de nieuw aanpak heeft de klant zelf de regie op zijn gegevens en is minder afhankelijk van medewerkers van de IBG. Ruim eenderde van de doelgroep maakt reeds gebruik van de digitale dienstverlening. De IB-groep heeft dit jaar de Nationale Webwijzer Award 2004 gewonnen.
  • Kadaster Online. Het Kadaster verzamelt gegevens over registergoederen in Nederland, houdt deze bij in openbare registers en op kadastrale kaarten en stelt deze gegevens tegen een vergoeding beschikbaar aan particulieren, bedrijven en andere belanghebbenden in de samenleving. Met Kadaster Online verhoogt het Kadaster aanzienlijk de toegankelijkheid en beschikbaarheid van deze informatie.
  • Rijnland (RIES). Hoogheemraadschap van Rijnland heeft met het Rijnland Internet Election System (RIES) de finale bereikt. Dit systeem voor internetverkiezingen is met succes gebruikt tijdens de waterschapsverkiezingen in 2004 en 2005. Tijdens de laatste verkiezingen hebben ruim 1 miljoen kiezers hun stem kunnen uitbrengen, 31 procent van de stemmers heeft dat via internet gedaan.
  • Webrichtlijnen. Het project Overheid.nl Webrichtlijnen' is opgezet om opdrachtgevers, bouwers en webmasters een handreiking te bieden bij het ontwikkelen of vernieuwen van hun website. De Webrichtlijnen bieden een overzicht van eisen die aan een goede website worden gesteld. In de praktijk betekent het dat toepassing van de Webrichtlijnen een optimale toegankelijkheid en duurzaamheid van de website garandeert.

De eEurope Awards is een initiatief van de Europese Commissie. Het heeft als doel om best practices binnen de EU in de schijnwerpers te zetten om vervolgens de kennis van deze best practices te delen. De eEurope Awards worden om de twee jaar uitgereikt. De organisatie van de eEurope Awards is in handen van het European Institute for Public Administration (EIPA).

Bronnen[bewerken]

Kenniscentrum Elektronische OverheidZelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?