Nederland trekt ambassadeur officieel terug uit Turkije

Uit Wikinieuws

5 februari 2018 

Nederland trekt zijn ambassadeur in Ankara (Kees van Rij) officieel terug. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra vanmorgen laten weten. Het besluit is vooral een symbolische formaliteit, Van Rij mocht namelijk al sinds maart vorig jaar Turkije niet meer in. Het besluit betekent tevens dat er voorlopig ook geen nieuwe Turkse ambassadeur in Den Haag mag aantreden, totdat Turkije weer wel een Nederlandse ambassadeur heeft.[1]

De terugtrekking markeert een nieuw dieptepunt in de sinds afgelopen jaar sterk verslechterde Nederlands-Turkse betrekkingen. De belangrijkste aanleiding voor dit laatste was het uitzetten door Nederland van de Turkse minister van Familiezaken op 11 maart 2017 (dit had te maken met het Turkse grondwetreferendum, waar de Turkse regering ook in Nederland campagne voor wilde voeren). Na dit incident mocht de Nederlandse ambassadeur niet meer naar Ankara terugkeren. De laatste weken hebben de twee landen op diplomatiek niveau intensief onderhandeld in een poging de relaties alsnog weer te normaliseren. Er zou zijn gezocht naar een soort compromis waarbij de beide partijen zich zouden verzoenen, zonder uitdrukkelijk excuses naar elkaar te hoeven maken. Naar nu dus blijkt is dat zonder succes gebleven.

Het Nederlandse besluit om de ambassadeur uit Turkije terug te roepen is des te opmerkelijker omdat er sinds december juist berichten waren dat het weer wat beter ging. President Erdoğan verklaarde in de Turkse krant Hürriyet dat er "geen problemen met Duitsland, Nederland of België" waren. Daarnaast zijn Turkije en Nederland al lange tijd NAVO-partners.

PvdA-Kamerlid Kati Piri, tevens Turkije-rapporteur voor het Europees Parlement, noemt het Nederlandse besluit onbegrijpelijk: "De bodem onder elke vorm van dialoog wordt weggeslagen. Je geeft eigenlijk aan dat je de dialoog opgeeft."

Bronnen[bewerken]