Naar inhoud springen

Nationale ombudsman: 'Als er nu een kleine orkaan komt met veel regen, dan is het leed niet te overzien'

Uit Wikinieuws
Schade direct na Irma

16 juni 2018 

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, is net terug van een bezoek aan de Cariben en concludeert: "Als er nu een kleine orkaan komt met veel regen, dan is het leed niet te overzien." Van Zutphen sprak tijdens zijn bezoek met premier Leona Marlin-Romeo, zijn collega-ombudsman en een aantal maatschappelijke organisaties. Ook bezocht hij een symposium van de American University of the Caribbean (en).

Van Zutphen is zeer kritisch over de nalatige rol van Den Haag in de wederopbouw van Sint Maarten na de orkaan Irma. Ook de regering van het autonome eiland krijgt de wind van voren. Die komt toezeggingen aan de burgers om hun daken te repareren niet na. Ook is er nog veel niet opgeruimd, zoals grote aantallen scheepswrakken. Het geld is echter afkomstig uit Nederland en Van Zutphen vindt het de verantwoordelijkheid van de Haagse regering om te zorgen dat het goed en tijdig wordt besteed. Hij wil dat de Nederlandse politiek in actie komt.

Het eiland is nu onveilig, aldus de onafhankelijk functionaris die tot taak heeft klachten van burgers over onbehoorlijk overheidsoptreden te behandelen. De wederopbouw van het eiland "komt maar niet op gang." Iedereen zou zich ervan bewust zijn dat de situatie heel urgent is, maar hij ziet niet dat die constatering wordt omgezet in handelen. Van alle projecten loopt er naar zijn indruk maar een enkel project goed.

Bronnen

[bewerken]