Naar inhoud springen

Marinierskazerne definitief niet naar Vlissingen

Uit Wikinieuws
Locatie van Vlissingen
Locatie van Doorn
Mariniers in actie
Admiraal Michiel de Ruyter

20 februari 2020 

De verplaatsing van de marinierskazerne van het in het midden van het land gelegen dorp Doorn naar de Zeeuwse havenstad Vlissingen, waarvan het al lange tijd onzeker was of deze door zou gaan, is definitief van de baan. In plaats daarvan komt de nieuwe kazerne nog verder landinwaarts, namelijk op de Veluwe in het gehucht Nieuw-Milligen bij Apeldoorn te staan.

Al geruime tijd bestonden er twijfels of de nieuwe kazerne, die de verouderde Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn vervangt, in Vlissingen zou komen. Op 11 februari bracht een delegatie van Zeeuwse bestuurders een bezoek aan Den Haag, waar staatssecretaris Barbara Visser verklaarde dat er nog niets besloten was, maar al duidelijk liet merken dat de komst van de kazerne naar Zeeland niet doorging. De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar verklaarde na afloop van het gesprek zeer teleurgesteld te zijn. Gisteren werd er nog een extra ministerraad over de kwestie ingelast, en vanmiddag bevestigden bronnen in Den Haag dat de verhuizing naar Vlissingen definitief niet doorgaat.

De belangrijkste reden is dat veel mariniers er erg tegenop zagen om met hun huis en haard naar Zeeland te verkassen. De geplande verhuizing werd daarom al vier keer uitgesteld. Gevreesd werd dat het Korps Mariniers zou leeglopen. Verder concludeerde de Rekenkamer dat de verhuizing een stuk duurder zou uitvallen dan eerder geschat.

In Zeeland is men zeer ontstemd over het huidige besluit. Het besluit dat de nieuwe kazerne in Zeeland zou komen te staan werd genomen in 2012. Het werd hierna vier keer uitgesteld, voor het laatst in juni afgelopen jaar, waardoor het steeds meer op losse schroeven kwam te staan. Intussen werden er grote bedragen geïnvesteerd in de verwachte komst van de kazerne. Voor de bouw van de geplande Michiel Adriaanszoon de Ruyter Kazerne was zo'n 40 miljoen euro uitgetrokken (het Korps Mariniers is in 1665 door raadpensionaris Johan de Witt én de in Vlissingen geboren admiraal Michiel de Ruyter opgericht). Tot begin deze week zou er nog over vergunningen zijn overlegd. Daarnaast vreest Zeeland voor reputatieschade.

De Zeeuwse provincie eist compensatie, de Zeeuwse afdeling van D66 had het eerder over zo'n 2 miljard euro. Vicepremier Hugo de Jonge deed dit af als "onrealistisch".

Op 20 februari heeft staatssecretaris Visser in de Tweede Kamer voor het hele gebeuren haar verontschuldigingen aangeboden, met name aan de op de publieke tribune aanwezige Zeeuwen.

Bronnen

[bewerken]