Naar inhoud springen

Manuel Valls wil zich aansluiten bij 'En Marche!'

Uit Wikinieuws

9 mei 2017 

De voormalige premier van Frankrijk maakt de overstap van de PS naar En Marche!, de beweging van de nieuwe president Emmanuel Macron.

Valls wil ook opkomen voor de naderende parlementsverkiezingen in juni. Hij maakt de keuze naar eigen zeggen omdat hij een Republikein. In een interview aan een Franse radiozender riep hij alle progressieven op om hetzelfde te doen.

Manuel Valls was in de aanloop van de presidentsverkiezingen nog kandidaat binnen de PS om de verkiezingsstrijd te leiden, maar hij haalde het niet van zijn meer links georiënteerde rivaal Benoît Hamon.

Update 10 mei 2017 

Macron blijkt niet welkom te zijn bij En Marche!, althans niet als het om een plaats op de kieslijst gaat. Macron: "Hij voldoet momenteel niet aan de voorwaarden". Men wil binnen de nieuwe partij ook niet aan "recyclage doen, en een opvangnet zijn voor 'postjespakkers'".

Update 14 mei 2017 

De positie van Manuel Valls is onhoudbaar geworden binnen de PS, hij wordt naar alle waarschijnlijkheid uit de partij gezet. In een interview haalde hij uit naar gewezen president Hollande, maar ook naar Macron.

Update 27 juni 2017 

"Een deel van mijn politieke leven loopt ten einde. Ik verlaat de Parti socialiste, of de Parti socialiste verlaat mij", kwam Valls vertellen op de landelijke radio. Hij wil geen deel meer uit maken van de gekrompen PS-fractie in het parlement. Valls stond de voorbije verkiezingen op de lijst van Divers Gauche.

Bronnen

[bewerken]