Lancering Vega-raket mislukt

Uit Wikinieuws

11 juli 2019 

De vijftiende lancering van een Vega-raket is vannacht mislukt en de satelliet die in de ruimte zou worden gebracht is verloren gegaan. Om 3:53 (CEST) steeg de draagraket op vanaf het Centre Spatial Guyanais in Frans-Guyana met Falcon Eye 1, een observatiesatelliet van de Verenigde Arabische Emiraten. Ongeveer twee minuten na de lancering ging het mis. Tijdens de livestream was duidelijk te zien dat de eerste trap (de P80) volgens plan uitbrandde, maar dat de tweede trap (de Z23) daarna niet ontbrandde. Op de telemetrie werd duidelijk dat de raket daarna ballistisch traject vervolgde in plaats van door te versnellen naar orbitale snelheid. Het is niet duidelijk of het probleem aan de ontsteking lag of dat de eerste trap niet afkoppelde. Als dat eerste het geval is zou dat een primeur zijn, aangezien het ontsteken van een vastebrandstofmotor nooit eerder mislukte. Na enkele minuten kwam de missieleider van Arianespace het slechte nieuws brengen.

Opvallend was dat ondanks de anomalie de vluchtleiding nog wel telemetrie van vervolgstappen zoals het afkoppelen van de tweedetrap en het afwerpen van de neuskegel binnen kreeg voordat de telemetrie verloren ging.

Vega is een lichte Europese draagraket die met hulp van ESA werd ontwikkeld. De raket wordt in Italië door AVIO gebouwd en door Arianespace uitgebaat. Begin volgend jaar moet een zwaardere versie, de Vega-C, in gebruik genomen worden. Ook die raket gebruikt de Z23-trap, dus mogelijk wordt die introductie vertraagd. De Vega die sinds 2012 vliegt was tot vannacht 100% succesvol. Dit is de eerste mislukte lancering van Arianespace sinds 2002. Vorige jaar mislukte een Ariane 5-lancering bijna door een fout ingevoerde waarde in de software, waardoor de raket niet in de juiste richting vloog. De satellieten werden echter wel in de ruimte afgezet en konden op eigen kracht wel de juiste baan bereiken. Dit ging echter wel ten koste van de levensduur van die satellieten omdat het extra brandstof vergde.

Bronnen[bewerken]