Lage straf voor ontucht door Curaçaose pastor

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 juli 2017 

Lage straf voor ontucht door Curaçaose pastor

De Curaçaose pastor Orlando B. (54) is tot 9 jaar cel veroordeeld wegens ontucht. De oprichter van de Rains of Blessingskerk mag ook 14 jaar lang geen leidinggevende positie meer hebben in een kerk. De strafeis was veel hoger: 18 jaar cel en 20 jaar lang geen kerkleiding meer. Hij krijgt de straf opgelegd vanwege seksueel misbruik van zeven meisjes en jonge vrouwen. Drie waren minderjarig en een nog maar 11 jaar oud.

De pastor begon zijn misbruik in 2003 tijdens zogenaamde duiveluitdrijvingen. Hij drogeerde de meisjes en jonge vrouwen en maakte geregeld gebruik van geweld. Hij maakte ze wijs dat er demonen in hun lichamen zouden zitten die hij zou wekken als zij zijn ontucht aan anderen zouden verklappen. Ze zwegen ook om de schaamte over wat er met hen gebeurd was.

Een slachtoffer moest vijf abortussen ondergaan die werden betaald door de pastor. De zaak kwam aan het rollen toen een van de slachtoffers in 2015 aangifte durfde te doen. Daarna volgden meer aangiftes, die onder meer afkomstig waren uit vier filialen van de kerk in Nederland. Uiteindelijk behandelde de rechtbank tien van de twintig ingediende klachten.

De rechtbank nam hem kwalijk dat hij gebruik maakte van zijn zwijgrecht en zich ongevoelig toonde voor zijn slachtoffers. De straf viel echter toch veel lager uit, omdat veel feiten niet bewezen konden worden en hij een blanco strafblad had. Daarbij ligt de wettelijke straf lager sinds Curaçao in 2011 een nieuw Wetboek van Strafrecht kreeg. De rechtbank meent in het vonnis dat de strafeis van het OM buitensporig is.

17 juli 2017 
Protest over de lage straf

Dit weekend werd er in het centrum van Willemstad geprotesteerd tegen de lage straf die Orlando B. werd opgelegd. Mensen konden hier ook hun handtekening zetten, wat al 17.000 maal gebeurde in het afgelopen jaar. Deze worden bijeengebracht door hulpverleners die er hogere straffen voor seksuele delicten mee willen bereiken.

Ook willen ze het debat op het eiland op gang brengen. Gewoonlijk is seksueel misbruik een taboe, maar daaraan lijkt op Curaçao nu een eind te zijn gekomen. Een groot tv-station deed primetime live-verslag over de protestbijeenkomst en zond ook de getuigenissen van slachtoffers uit. Dit is een primeur voor Curaçao waar nog nooit eerder zo openlijk op televisie over dit onderwerp werd gesproken.

De bijeenkomst werd bezocht door verschillende politici, waaronder ministers en parlementsleden. Ook was er een toespraak van de nieuw gekozen premier Eugene Rhuggenaath.

19 juli 2017 
Zowel OM als Orlando B. tekenen hoger beroep aan

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als Orlando B. tekenen hoger beroep aan tegen de opgelegde straf. Het OM vindt de straf te laag; de advocaat van de verdachte vindt dat de getuigenverklaringen beter hadden moeten worden getoetst. Zijn cliënt heeft altijd ontkend misbruik te hebben gepleegd.

Bronnen[bewerken]