Kati Piri: "De EU moet zich uitspreken over Turkije en dat is wat dit Parlement doet"

Uit Wikinieuws
Ga naar: navigatie, zoeken
Help mee met het schrijven van nieuwsberichten op Wikinieuws. Klik hier om een nieuw artikel aan te maken.

5 juli 2017 

Kati Piri, S&D, Hongarije

Kati Piri: "De EU moet zich uitspreken over Turkije en dat is wat dit Parlement doet"

De leden van het Europees Parlement stemmen deze week over plannen om toetredingsgesprekken met Turkije op te schorten als controversiële grondwetswijzigingen in het land worden uitgevoerd. Wij spraken met Kati Piri.

Is het tijd voor Turkije en de EU om elk een eigen weg in te slaan? Ontwikkelingen in Turkije blijven de EP-leden zorgen baren, vooral met betrekking tot de mensenrechten en de aanstaande grondwetswijziging om de president meer bevoegdheden te geven.

Op woensdag debatteren de leden over de inspanningen van Turkije om zich bij de EU aan te kunnen sluiten. Zij stemmen op donderdag over een resolutie waarin wordt gevraagd de toetredingsgesprekken op te schorten, indien de voorgestelde Turkse grondwetswijzigingen doorgaan. Wij spraken met de auteur van het verslag, Kati Piri, een Nederlands lid van de S&D-fractie.

Rode lijnen van het EP[bewerken]

Wat zijn rode lijnen van het Parlement? Wat zouden de gevolgen zijn van het opschorten van de gesprekken?

Als Turkije de doodstraf opnieuw zou invoeren, als dit grondwettelijk pakket in werking treedt, kan er geen ander gevolg zijn dan te stoppen met het praten over het integreren van Turkije in de EU. Dat betekent niet dat we alle vormen van samenwerking moeten stoppen.

De gevolgen van de opschortingen van de gesprekken zou in financiële termen een paar honderd miljoen euro per jaar zijn, dat momenteel met de pre-toetredingsfondsen naar Turkije gaat. Het Parlement vraagt ​​dat als de opschorting van kracht wordt, dit geld te gebruiken om het maatschappelijk middenveld in Turkije direct te financieren. In politieke termen, als we tot dit punt komen, betekent dit dat zestig jaar van inspanningen van Turkije om dichter bij Europa te komen, drastisch eindigen.

Hoe wordt een zinvolle samenwerking behouden?[bewerken]

Hoewel de betrekkingen met Turkije zijn verslechterd, blijft het een belangrijke partner in kwesties zoals migratie en terrorisme. Hoe zorgen we ervoor dat we nog een zinvolle samenwerking houden?

Turkije is ondanks het beleid van deze regering een zeer belangrijke partner op vele gebieden. Dus dit Parlement zegt niet, laten we stoppen met samenwerken met Turkije.

Europa werkt samen met veel landen in de wereld die niet in toetredingsonderhandelingen zijn. We proberen afspraken te maken over bijvoorbeeld migratie met veel landen die niet eens op het Europese continent liggen.

Bevordering mensenrechten in Turkije?[bewerken]

Hoe kan de EU de democratie en mensenrechten in Turkije bevorderen?

De EU moet haar huidige beleid wijzigen. Op dit moment kiezen de EU-leiders, behalve dit Europees Parlement, voor een afwachtende strategie in de hoop dat de dingen op een dag beter gaan in Turkije. Ze stellen geen grenzen. Daarmee versterken zij de autoritaire koers in het land.

Je kunt niet alleen zitten, wachten en gezellige gesprekjes met President Erdogan voeren terwijl je ziet dat de situatie in Turkije steeds verder verslechtert. De EU moet zich uitspreken en dat is wat dit Parlement doet.

Bron[bewerken]

Licentie

Vlag van Europese Unie
Dit bericht is afkomstig van www.europarl.europa.eu. Reproductie is toegestaan volgens de licentie aldaar. Deze pagina mag na plaatsing niet meer inhoudelijk bewerkt worden. De EU aanvaardt niet zonder meer de strekking van afgeleid werk.
Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?