Jos B. veroordeeld tot 12 jaar cel wegens seksueel misbruik en vrijheidsberoving

Uit Wikinieuws

20 november 2020 

Herdenkingsmonument voor Nicky Verstappen op de Brunssumerheide.

De Rechtbank Limburg heeft vrijdag de 58-jarige Jos B., die verdacht wordt van de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen in augustus 1998, veroordeeld tot 12 jaar cel wegens seksueel misbruik en vrijheidsberoving. De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor B. had geëist. In theorie had B. 16 jaar cel kunnen krijgen, omdat hij schuldig is bevonden aan twee delicten tegelijkertijd die beide op zich een maximumstraf van 12 jaar cel kunnen opleveren. De maximumstraf kan in zo'n geval met een derde worden verhoogd. De rechter liet echter bij het bepalen van de uiteindelijke strafmaat onder meer het feit meewegen dat B. hiervoor nog een blanco strafblad had.

B. krijgt naast zijn hiervoor genoemde veroordeling nog een halfjaar cel erbij wegens het in bezit hebben van kinderporno.

B. is vrijgesproken van doodslag, omdat niet bewezen kan worden dat hij Nicky doelbewust om het leven heeft gebracht. Niettemin houdt de rechtbank Jos B. rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van Nicky. De rechtbank acht in haar vonnis bewezen dat Nicky door B. op zo'n manier onder fysieke controle is gehouden, dat de 11-jarige jongen als gevolg van zuurstoftekort is overleden. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens de rechter dat B. zijn hand op de mond van Nicky legde en op de jongen ging liggen, waarbij grote kracht op de borst van Nicky werd uitgeoefend. Dit moet hebben geleid tot zuurstoftekort en vervolgens het overlijden van Nicky.

Op de onderbroek van Nicky zijn meer dan 20 DNA-sporen afkomstig van B. aangetroffen. B. heeft zelf in een videoboodschap verklaard dat Nicky al was overleden toen hij de jongen vond. Vervolgens zou hij de kleren van de jongen wat willen hebben fatsoeneren, hetgeen zijn DNA-sporen zou moeten verklaren. Dit verhaal wordt echter door niemand geloofwaardig geacht.

De rechtstreekse nabestaanden van Nicky − zijn moeder, vader en jongere zus − reageren enerzijds opgelucht op het vonnis, maar zitten anderzijds nog steeds met een aantal onbeantwoorde vragen. Zo hebben ze nog altijd geen goed beeld van hoe de laatste levensuren van Nicky zijn verlopen, omdat B. hierover tijdens het hele proces is blijven zwijgen. "We hebben een dader, maar nog steeds geen antwoorden", aldus Nicky's vader.

B.'s advocaat, Gerald Roethof, heeft meteen na het vonnis laten weten in hoger beroep te zullen gaan. Volgens Roethof zegt zijn cliënt "geen straf te zullen accepteren voor iets wat ik niet heb gedaan." Roethof maakt een vergelijking met de Zaak-Lucia de Berk en de Schiedammer parkmoord.

Bronnen[bewerken]