Internationaal Strafhof begint vooronderzoek naar president Duterte

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
President Duterte
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 februari 2018 
Internationaal Strafhof begint vooronderzoek naar president Duterte

Het Internationaal Strafhof in Den Haag gaat een strafrechtelijk vooronderzoek instellen naar de president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte. De president wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid in zijn eigen War on Drugs, die hij op 1 juli 2016 (een dag na zijn officiële aantreden) aankondigde. De aanklacht tegen hem werd in april 2017 bij het Internationaal Strafhof ingediend door een Filipijnse advocaat en is nu in behandeling genomen. Aanklager Fatou Bensouda gaat het onderzoek leiden. Centraal staat de mogelijke betrokkenheid van Duterte en diens partij bij z'n 4000 (wellicht nog meer) door de Filipijnse politie gepleegde moorden op arme inwoners van de Filipijnen.

Duterte heeft in een reactie aangegeven nog liever door een vuurpeloton geëxecuteerd te worden dan dat hij de gevangenis in zou moeten. "Als u me graag schuldig wilt bevinden, het zij zo", verklaarde hij. Verder ontkent Duterte dat hij de politie ooit opdracht zou hebben gegeven tot de drugsmoorden.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • IntlCriminalCourt, "Statement of ICC Prosecutor on opening Preliminary Examinations in the Philippines and in Venezuela", video op YouTube, 8 februari 2018


Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?