Grootste fotowedstrijd ter wereld 'Wiki Loves Monuments' weer van start gegaan

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

1 september 2017 

In de maand september gaat de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments van start. Het doel van de wedstrijd is om foto’s van monumenten beschikbaar te krijgen voor − onder andere − gebruik op Wikipedia. Deelnemers kunnen in september zelfgemaakte foto’s van monumenten uit Nederland uploaden naar Wikimedia Commons, de beeldbibliotheek van Wikipedia. Dit jaar doen voor het eerst ook foto’s van monumenten in het Nederlands Caribisch gebied mee.

Nederlands idee[bewerken]

Wiki Loves Monuments is een Nederlands idee. De wedstrijd is sinds de eerste Nederlandse editie in 2010 uitgegroeid tot een wedstrijd van wereldformaat, waaraan duizenden mensen van over de hele wereld meedoen. De wedstrijd heeft officiële erkenning gekregen van Guinness World Records als de grootste fotowedstrijd ter wereld. Dit jaar wordt de wedstrijd in meer dan 50 landen georganiseerd. Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland onder andere Wikipedia-vrijwilligers ondersteunt, organiseert de Nederlandse editie van de wedstrijd dit jaar voor de zesde keer.

Nieuwe foto's[bewerken]

De nadruk van Wiki Loves Monuments 2017 ligt op foto’s van monumenten waar foto’s van ontbreken of waarvan de foto’s verouderd of van mindere kwaliteit zijn. Er is een extra prijs voor foto’s van een monument dat nog niet eerder was gefotografeerd. Er is een speciale lijst van monumenten waarvan nog geen foto beschikbaar is.

September[bewerken]

Deelnemers die in de maand september hun foto’s uploaden via het speciale uploadformulier dingen mee naar de prijzen. De foto’s zelf hoeven niet per se in de maand september gemaakt te zijn, zolang ze maar in de maand september worden geüpload. De prijswinnaars van de Nederlandse wedstrijd zullen in november bekend worden gemaakt. De Nederlandse top tien dingt tevens mee naar de prijzen in de internationale wedstrijd.

Eerste inzendingen[bewerken]

Hieronder staan enkele van de eerste inzendingen, in dit geval uit Italië. De inzendingen van dit jaar per land zijn hier te vinden.

Websites omtrent Wiki Loves Monuments[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Licentie

Logo Kennisinstituut Digitale Cultuur
De eerste versie van dit bericht is afkomstig van het Kennisinstituut Digitale Cultuur, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie CC-BY-SA-3.0-nl.
Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?