Giftige vuilstort op Sint Maarten blijft maar branden

Uit Wikinieuws
Afvalbrand, hier in Engeland

9 november 2018 

Nadat de orkaan Irma vorig jaar huishield op Sint Maarten, zijn er bergen met giftig afval op de vuilstort van het eiland gekomen. Naast de milieuramp die dit met zich meebracht, is de afvalberg door de chemische reacties ook nog gaan branden. Ook wordt brandstichting vermoed. Aan de branden lijkt geen eind te komen, waardoor de omgeving voortdurend opgezadeld is met giftige dampen. Minister Giterson van Sociale Woningbouw, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur noemde de afvalberg dit jaar al een "giant murderer" ('zeer grote moordenaar').

De lokale politiek is niet in staat gebleken om het probleem aan te pakken. Staatssecretaris Knops verwijt de lokale politici opzij te kijken. De ongecontroleerde en illegale dumpingen zijn op zich niet iets van alleen de laatste jaren. Alleen al het toerisme is verantwoordelijk voor een aanhoudende toestroom van afval. Omgerekend per hoofd van de eigen bevolking, wordt er dagelijks tien kilo afval geproduceerd. Daarnaast is de aanvoer van afval sterk toegenomen doordat Irma zoveel afval heeft veroorzaakt.

Indirect komt er hulp van Nederland, namelijk vanuit het hulpfonds dat door de Wereldbank wordt beheerd. De afvalberg behoort tot een van de vier noodprojecten en er is 21,5 miljoen euro beschikbaar voor betere afvalscheiding en beheer. Een nieuwe beheerder zal toezicht moeten houden op wat er op de berg wordt gestort. De Wereldbank houdt metingen van giftige stoffen in de lucht. Daarnaast brengt de bank Sint Maarten met internationale bedrijven in contact die moeten helpen de branden te doven en het afval te verwerken. Maar of de Wereldbank voortvarend genoeg te werk gaat, wordt in de Nederlandse politiek betwijfeld.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]