Geen EU-sancties tegen Wit-Rusland, door veto Cyprus

Uit Wikinieuws

21 september 2020 

De 27 EU-lidstaten zijn er vandaag niet in geslaagd het eens te worden over sancties tegen de regering van Wit-Rusland. In dat land is het onrustig, met name sinds de herverkiezing vorige maand van president Loekasjenko vorige maand, die volgens velen oneerlijk is verlopen.

Er wordt in Wit-Rusland al geruime tijd gedemonstreerd tegen de regering van Loekasjenko. De Wit-Russische autoriteiten gebruiken veel geweld tegen de betogers, van wie een aantal zijn opgesloten en ook gemarteld. Internationaal is men het erover eens dat de Wit-Russische regering hiermee mensenrechten schendt. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja, naar eigen zeggen de echte winnaar van de verkiezingen, werd vanmorgen ontvangen door de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell. Zij benadrukte nog eens dat strafmaatregelen tegen de regering van Loekasjenko nodig zijn.

Dat de EU er vandaag desondanks niet in is geslaagd om tot overeenstemming over sancties tegen Wit-Rusland komen, is het gevolg van een veto door één van de lidstaten, namelijk Cyprus. Dat land stelt als voorwaarde dat soortgelijke maatregelen worden genomen tegen Turkije. Cyprus ligt al lange tijd in conflict met Turkije, dat verder is verergerd sinds Turkije onlangs is begonnen met het volgens Cyprus en Griekenland illegaal boren naar olie en gas in een betwist deel van de Middellandse Zee. Binnen de EU is men echter terughoudend om al te harde maatregelen tegen Turkije te nemen. Het irriteert de EU-diplomaten bovendien dat Cyprus deze twee totaal verschillende dossiers met elkaar in verband brengt. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok spreekt van "ruilhandel". Nederland heeft de mogelijkheid geopperd om een einde te maken aan de situatie dat slechts één EU-lidstaat een besluit middels een veto kan blokkeren.

Bronnen[bewerken]