Naar inhoud springen

Espresso niet terug in de rekken

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 september 2005 

De krant De Standaard Espresso is niet meer. Het kleine broertje van De Standaard, gelanceerd op maandag 24 januari, wordt—na een pauze tijdens de zomermaanden—niet meer geproduceerd in september. Het management nam deze beslissing na tegenvallende verkoopscijfers.

De Standaard wou een nieuw publiek aanboren met Espresso; een publiek dat huiverig stond tegenover "dikke" traditionele kranten maar dat toch snel en correct geïnformeerd wou worden. In de reclamecampagnes rond de lancering probeerde men dan ook vooral jongeren en meer bepaald de internetgeneratie aan te spreken. De krant, die geïnspireerd was op gelijkaardige, succesvolle initiatieven zoals de RedEye (Chicago) en Die Welt Kompakt (Berlijn), telde 24 pagina's en werd van maandag t.e.m. vrijdag verspreid in een stuk of duizend krantenwinkels in Vlaanderen. Dat was ook de enige wijze om er aan te geraken; een abonnementsformule was niet voorzien.

Ondanks het feit dat Espresso maar 50 cent—de helft van de prijs van een traditionele krant—kostte, werden de beoogde verkoopscijfers van zeven- à achtduizend stuks—d.i. een kleine tien percent van het publiek van De Standaard—maar voor de helft gehaald. Het management van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij, uitgever van o.m. De Standaard, vond dit te weinig en nam de krant na zes maanden uit de markt.

Met De Standaard zelf blijft alles goed gaan. Dagelijks kent ze een oplage van bijna 300.000 stuks en na het recordjaar vorig jaar (met een oplagestijging van ruim twee procent) blijft ook dit jaar de verkoop stijgen.

Bronnen

[bewerken]