Eerbetoon in Parlement aan Simone Veil

Uit Wikinieuws
Ga naar: navigatie, zoeken
Help mee met het schrijven van nieuwsberichten op Wikinieuws. Klik hier om een nieuw artikel aan te maken.

4 juli 2017 

Eerbetoon in Parlement aan Simone Veil

De leden brachten hulde aan de oud-voorzitter van het Europees Parlement, Simone Veil, die vrijdag op 89-jarige leeftijd overleed, tijdens een ceremonie op 4 juli in Straatsburg.

Quote begin Met alle energie van een overlevende die de prijs van vrede kent, heeft Simone Veil haar talloze gevechten gestreden, zowel in Frankrijk als in het Europees Parlement. Deze gevechten hebben de rechten van alle burgers verbeterd.
Zij was op de hoogte van de historische taak die zij ondernam, zij begeleidde het jonge parlement in zijn eerste stappen, oriënteerde het in de goede richting en legde de grondslag voor zijn toekomstige evolutie.

— EP-Voorzitter Antonio Tajani
Quote einde
Quote begin Simone Veil behoorde tot “de generatie die Europa op haar slechtst in haar geschiedenis meemaakte, maar was in staat om het beste van een door oorlog gebroken lot te maken ... Zij was een "uitzonderlijk persoon, de belichaming van onze gedeelde geschiedenis en onze gemeenschappelijke toekomst"
— Guy Verhofstadt, fractievoorzitter van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa
Quote einde

Simone Veil werd in 1927 geboren in een joodse familie in Nice. Zij overleefde de naziconcentratiekampen Auschwitz-Birkenau, Bobrek en Bergen-Belsen.

Als spilfiguur van het naoorlogse feminisme, versterkte zij de vrouwenrechten in Frankrijk als minister van Volksgezondheid van 1974 tot 1979.

Veil werd in 1979 in het Europees Parlement verkozen en werd de eerste Voorzitter van het direct verkozen Europees Parlement en zijn eerste vrouwelijke Voorzitter. Zij was 14 jaar lid en was voorzitter en ondervoorzitter van de liberale en democratische fractie voordat zij in 1993 terugkeerde naar de Franse politiek.

Bron[bewerken]

Licentie

Vlag van Europese Unie
Dit bericht is afkomstig van www.europarl.europa.eu. Reproductie is toegestaan volgens de licentie aldaar. Deze pagina mag na plaatsing niet meer inhoudelijk bewerkt worden. De EU aanvaardt niet zonder meer de strekking van afgeleid werk.
Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?