EMA keurt coronavaccins van Pfizer en BioNTech goed voor gebruik in de Europese Unie

Uit Wikinieuws

21 december 2020 

Het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) heeft maandag de coronavaccins van BioNTech en Pfizer goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. EMA-directeur Emer Cooke noemt het een "enorme stap in onze strijd tegen Covid-19" en een "historische wetenschappelijke prestatie." Volgens Cooke is overtuigend bewezen dat het vaccin werkzaam en veilig is. Cooke benadrukte echter ook dat de pandemie nog niet voorbij is en dat het van groot belang is dat men zich aan de anti-coronamaatregelen blijft houden.

Dat het vaccin is goedgekeurd betekent niet automatisch dat er per direct in de hele EU gevaccineerd kan worden; het dagelijks bestuur van de EU moet er nog officieel over oordelen en zal dit uiterlijk aanstaande woensdag doen. De goedkeuring geldt daarnaast alleen voor mensen van zestien jaar of ouder. In die groep had het vaccin een werking van 95%.

Het vaccin heeft ook enkele, mogelijke bijwerkingen. Zo kan de gevaccineerde last krijgen van verhoging, vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en spier- en gewrichtspijn. Deze bijwerkingen duren maar enkele dagen. Ook zijn kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven nog niet voldoende onderzocht. Hierom is het vaccin nog niet goedgekeurd voor mensen onder de 16 jaar en raadt de Britse medicijnautoriteit zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, af om het vaccin te nemen.

Nederland krijgt als eerste levering 507.000 doses. Daarmee kunnen ongeveer 250.000 mensen worden ingeënt, omdat iedereen twee prikken moet krijgen. Later in het jaar zal Nederland meer doses ontvangen.

Op 6 januari zal EMA ook een oordeel geven over het vaccin van Moderna. Sommige landen buiten de EU zijn nu al begonnen met vaccineren. Zo begon het Verenigd Koninkrijk bijna twee weken geleden als eerste land ter wereld met vaccineren. Ook in de Verenigde Staten zijn de vaccinaties al begonnen. Zowel het vaccin van Pfizer/BioNTech als dat van Moderna zijn hier al goedgekeurd.

Bronnen[bewerken]