Naar inhoud springen

Demonstraties in Myanmar na staatsgreep

Uit Wikinieuws

6 februari 2021 

Een regeringskantoor wordt door het leger geblokkeerd na de staatsgreep (in Mandalay)

Afgelopen maandagochtend heeft de Tatmadaw (en), de militaire macht van Myanmar een staatsgreep gepleegd. Daarbij is regeringsleider Aung San Suu Kyi (die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede) kreeg) afgezet en gearresteerd, samen met een aantal andere leden van haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD). Het is tot op heden onbekend waar Suu Kyi momenteel verblijft. Ook president Win Myint (en) is afgezet.

De coupplegers hebben in een tv-uitzending bekendgemaakt dat zij de macht voor een jaar overnemen. Als reden voor de coup voeren zij aan dat er bij de verkiezingen in november, waarbij Suu Kyi's partij met een ruime meerderheid won, fraude zou zijn gepleegd. De AAPP, een onafhankelijke organisatie voor hulp aan politieke gevangenen, meldde donderdag dat er sinds de coup zo'n 150 mensen waren gearresteerd, hoofdzakelijk parlementariërs, ambtenaren en journalisten, en 14 activisten.

Met name de jongeren in Myanmar zijn ongelukkig met de staatgreep. Zij zijn bezorg over hun toekomst en vrezen een terugkeer naar de dictatuur van vroeger. Begin deze week gingen tientallen jongeren in Myanmar de straat op om te protesteren. Ook lieten ze veel van zich horen via sociale media. Inmiddels hebben de nieuwe machthebbers in Myanmar het internet grotendeels afgesloten.

Bronnen

[bewerken]
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: